Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Voisiko tämä olla epästabiili angina pectoris?

Keväällä tuli pihapeleissä vasen olkavarsi kipeäksi ja rintaan puristavaa tunnetta. Olin saanut syksyllä lääkäriltä varoiksi Dinitiä, kolmas suihke auttoi vartin kuluessa.
Sama toistui seuraavana päivänä ja hakeuduin päivystykseen. EKG ja TnT normaalit. Sama kävi vielä parin päivän päästä. Taas EKG ja TnT ok. Sitten mulle kirjotettiin lähete rasitus-EKG rekisteröintiin. Siellä sain verenpaineen kohoamaan 180 mmHg, ja ainoastaan jalat tuli kipeäksi.
Vain närästystä epäiltiin vaivojen syyksi. Närästyslääkitys mulla on, ja Gavisconia otan tarvittaessa.

Nyt syksyllä tuli yksi vastaavanlainen kohtaus, lisänä hengenahdistus ja kylmä hiki. Ja vasemman käden kipu tuntui lisäksi edellisenä päivänä pistelynä sormissa. Rintakipuun kolmannesta Dinitistä apua. Kohtaus alkoi levossa. Olisiko tämä epästabiili angina pectoris?

Olen 50v mies, en tupakoi, ylipainoa kohtalaisesti. Ei aiempaa sydäntaustaa mutta sukurasitetta löytyy. Verenpaine ja kolesterolilääkitys.

05/09/2024

"Nuori" mies

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 6.9.2024

Kun pohditaan, voisiko rintatuntemusten syynä olla sepelvaltimotauti, arvioidaan ensin oireiden ja taustasairauksien, sekä iän perusteella, kuinka todennäköinen sairaus voisi tässä tapauksessa olla.

50-vuotiaalla miehellä, jolla on jo kohonneiksi todetut kolesteroliarvot ja verenpaine (vaikkakin nyt toivottavasti lääkityksellä hyvin hoidossa), sekä sukurasitetta sepelvaltimotautiin, kyseinen sairaus on hyvinkin mahdollinen.

Oireet, jotka alkoivat rasitukseen liittyen, saattoivat olla sydänperäisiä. Epästabiiliksi angina pectorikseksi tilannetta kutsutaan, jos oireita tulee levossakin. Silloin asiaa pitäisi selvittää päivystyksessä kiireellisesti. Tällaisessa tilanteessa EKG voi hyvinkin olla normaali, ja onkin tapana ottaa EKG-näytteitä toistuvasti, sillä toisessa hetkessä tyypillisiä muutoksia saattaa näkyä. Myös sydänmerkkiaine troponiini (TnT) voidaan mitata toistetusti.

Rasituskoe on perinteisesti ollut ensimmäinen tutkimus, jolla sepelvaltimotautia aletaan tutkia. Nykyisin on kuitenkin käytettävissä tarkempiakin menetelmiä. Jos kyseessä olisi epästabiili angina pectoris, tuolloin yleensä edetään suoraan angiografiaan eli varjoainekuvaukseen. Joskus valitaan sepelvaltimoiden tietokonekuvaus.

Suosittelen, että tällaisessa tilanteessa, kun kipua on tullut levossakin, tulisi hakeutua uudelleen arvioon päivystykseen.

06/09/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi