Siirry sisältöön

minulla verenpaineen heittelyä ylös noustessa lääkkenä emconcor 2 .5 mg losartan 100mg felodipin 5mmg simvastatin sekä marevan. nyt tullut huimausta ylös noustessa, jonka vuoksi lääkitystä muutettiin felodipin suhteen, että otetaan 2.5 mg aamulla ja 2.5 mg illalla. nyt verenpaineet nousseet epäsäännöliseksi ja tullut sydämmen tykytyksiä. onko tätä kalsiumsalpaajaa näin vähentää? ennen tätä muutosta oireita ei ollut häiritsevästi. onko teho yhtä hyvä? olisiko syytä mennä sisätautilääkärin konsultiointiin lääkkeen muutoksista?

07/11/2016

68v nainen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 10.11.2016

Vastaamista vaikeuttaa se, ettei kerrota mitä “heittelyllä” tarkoitetaan, kun ainuttakaan konkreettista verenpainearvoa ei mainita. Verenpaineen kotiseuranta on avainasemassa sen suhteen, onko lääkitys kokonaisuutena riittävä vai ehkä liiallinen. Lisäksi huimausoireen vuoksi on syytä mitata verenpaine myös seisten. Tämä tapahtuu parhaiten siten, että paine mitataan kahdesti viiden minuutin makuun jälkeen, heti seisomaan noustua ja kahden minuutin seisomisen jälkeen. Jos yläpaine laskee yli 20 mmHg, etenkin jos se laskee tasolle 100 mmHg tai alemmas, lääkitystä saattaa olla aihetta vähentää tai ajankohtia tarkistaa. Nythän kokonaislääkitykseen ei tehty muutoksia, felodipiiniannos vain jaettiin kahteen ottokertaan. Tämän ei odottaisi aiheuttavan tykytysoireita. Jos yhteistyö hoitavan yleislääkärin kanssa ei tyydytä, on luonnollisesti mahdollista hakeutua erikoislääkärille.

10/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset