Hyppää sisältöön

Olen 82-vuotias mies, mm. dilatoiva kardiomyopatia, biventrikulaarinen tahdistin, vajaatoiminta, vaikeahoitoinen verenpainetauti – yöllä korkeimmillaan n. 210/115, päivällä alimmillaan n. 64/38 (käänteinen verenpaine, mahd. sekundäärinen) syytä ei löydetty. Lisäksi on diabetes, uniapnea (laitehoito), astma, munuaisten vajaatoiminta, ja polven tekonivel sekä liikuntavaikeuksia. Kaikki nämä mielestäni hallinnassa verenpainetta lukuunottamatta. Lisäksi eturauhasen liikakasvu.

Kysymys liittyy verenpaine- ja eturauhaslääkitykseen.Eturauhaseen ollut n. 30 vuotta Gefina, nyt lisätty 12.2.-19 Tamsulosin. Varoitettu että 1-2 kerran jälkeen laskee tilapäisesti verenpainetta. Otin sen illalla eikä aamulla. Auttaa virtsaamisvaivaan. Mutta myös verenpaineeseen!

Norvasc 5mgx1-2 ollut iltalääkityksenä laskemaan yöllistä verenpainetta. Voiko sen tilalle olla varalääkkeenä jotain toista, onko se liiankin tehokas? Lääkitykseni on muutenkin melko suuri: Cozaar 2×50 mg, Orloc 2×2,5 mg, Spirix 1×12,5, Emgesan 2×250, Montelukas 1×10, Simvastatin 1×20, Furesis 1×20, Cordarone 1×100, Kaleoridn3x750, Symbicort Turbuholer til. mukaan, Novomix 30 til.mukaan.

Positiivinen ja menevä luonne kaipaa matkoille! Voinko lentää 3-4 tunnin rupeamia matalan päiväpaineen vuoksi?

15/04/2019

Viipurinpoika

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 15.4.2019

Tamsulosiini-lääke, jota käytetään eturauhasen liikakasvun vuoksi, saattaa alentaa verenpainetta. Vaikutus on tämän suhteen yksilöllinen eikä lääkettä varsinaisesti käytetä verenpainelääkkeenä. On kuitenkin hyvä huomioida tämä vaikutus, sillä joskus herkillä henkilöillä lääkkeen aiheuttama verenpaineen pudotus on saattanut tulla äkillisesti ja aiheuttaa jopa pyörtymisen.

Verenpaineen säätely on monimutkainen tapahtumaketju. Kysyjällä on paljon sairauksia, joista monet vaikuttavat verenpaineeseen. Esimerkiksi pitkään sairastetun diabeteksen seurauksena verenpaineen säätelyyn osallistuvan tahdosta riippumattoman hermoston eli autonomisen hermoston toiminta voi muuttua siten, että verenpaine voi nousta tai laskea odottamattomalla tavalla.

Norvasc (amlodipiini) on erittäin yleinen verenpainelääke. Kysyjän mainitsema annostus, 5 mg 1 tai 2 tablettia ei ole erityisen voimakas, vaan aivan tavallinen annostelu. Koska allekirjoittaneen käytössä ei ole perusteellista sairaskertomusta ja laboratoriotuloksia, en voi ottaa tämän enempää kantaa lääkkeiden valintaan. Listalla luetellut muutkin lääkkeet ovat varsin tavallisia sydänlääkkeitä.

Sydänpotilas voi harrastaa lentomatkustamista voinnin mukaan. Tahdistinhoito tai sydämen vajaatoimintakaan ei ole ehdoton este. Vajaatoiminnan tulisi kuitenkin olla tasapainoisessa tilassa, eli vajaatoiminnan oireiden pitäisi olla vain lieviä. Suorituskyvyn tulisi olla sellainen, että kykenee itse kävelemään lentokoneeseen. Matala verenpaine altistaa pyörtymiselle, joka lentokoneessa ilmaantuessaan herättää aina hämminkiä. Suosittelisin siis, että verenpaineasiakin on saatu tasapainoon ennen matkalle lähtöä. Yleensä verenpaineen heittelyyn löytyy apu lääkkeiden ottoaikoja muuttamalla.

15/04/2019

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset