Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine / Verenpaineongelmia

Olen käyttänyt verenpainelääkkeitä lähes 20v. Cotsar comp forte on ollut yleensä peruslääke, jonka rinnalle on otettu joku toinen. Näistä Felodopiini toimi hyvin, mutta 2-3 vuoden jälkeen nilkat paisuivat. Sitten kokeiltiin n. vuoden Candesartaan 35/25 ja Cardiol 12,5 x 2. Paineet pysyttelivät 140/75-160/85 tasolla ja nilkat normalisoitui. Pari kuukautta sitten palattiin Cozar comp forteen 100/25, jonka rinnalle Metoprolol 47,5, joiden lisäksi Zanidip 10 tarvittaessa. N. kuukauden käytön jälkeen paineet pyrki nousemaan 180 huonommalle puolelle, jota hillitsin Zanidipillä. Viikko sitten Metoprolol vaihdettiin Hypoloc 5 mg, mutta vahva tuntuma on, että myös Hypoloc vain häritsee Cozarin toimintaa niin, että kun aamulla (165/85) otan molemmat, on verenpaine vain noussut 12-14 välillä mitattaessa 175/90. Nyt toisen Zanidipinkin otin aamulla ja jos toisen ottaa iltapäivällä 15-16 aikoihin niin ei ole nukkumaan mennessä 180/90 enää varaa ottaa mitään.
Hypoloc sanotaan lääkeselosteessa toimivan vasta 2-4 viikon kuluttua, mutta saako se sitä ennen nostaa painetta? Eikö Cozar sovi yhteen selektiivisten beetasalpaajien kanssa? Kumpi olisi viisaampaa vaihtaa? Olen 74 v. mies. Mikä neuvoksi?

19/08/2016

Verenpaine pomppii

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 22.8.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on siis tavalla tai toisella ollut käytössä neljä eri ryhmiin kuuluvaa verenpainelääkettä (vaikka osin samaan tablettiin yhdistettynä): ATR:n salpaaja, diureetti (nesteenpoistolääke), kalsiuminestäjä ja beetasalpaaja. Tämä on aivan oikein, eikä lääkkeiden yhteensopivuudessa ole ongelmaa. Yleensä vaihtaminen valmisteesta toiseen kunkin lääkeryhmän sisällä ei paljoakaan muuta tulosta. Kaikkiin sääntöihin on poikkeuksia, mutta yleensä pyrin välttämään ”tarvittaessa” kertamittausten perusteella otettavaa lääkitystä senkin vuoksi, että on varsin rasittavaa (ja useimmiten tarpeetonta) mitata verenpainetta ja säädellä lääkitystä päivittäin. Lääkityksen riittävyys arvioidaan mieluiten neljän vuorokauden aamuin illoin tehdyn kotimittausssarjan perusteella, tavoitteena keskiarvo alle 135/85, jos tämä on saavutettavissa. Ellei tavoitteeseen ole päästy, on syytä arvioida elintapoja (suola, alkoholi, liikunta, ylipaino – jos on viimeksi mainittua, muutaman kilonkin pudotus voi ihmeesti auttaa). Tämän jälkeen voidaan harkita viidennen lääkkeen lisäämistä mukaan. Usein spironolaktoni auttaa vaikeahoitoisessa eli ”resitentissä” verenpainetaudissa.

22/08/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi