Hyppää sisältöön

Hei, olen 20 vuotias nainen ja kärsinyt sydämen voimakkaasta lyönnistä jo useamman vuoden. Välillä sydämeni alkaa hakkaamaan todella nopeaa ja voimakkaasti. Sydämeni lyönti tuntuu myös useasti kurkussa inhottavasti ja samoin ylävatsalla valtimon kohdalla. Tätä on tutkittu ja mitään ei olla löydetty.
Olen kärsinyt myös refluksityyppisistä oireista, jota ei ole vielä tutkittu niin tarkasti. Joskus sydän saattaa lyödä myös hitaammin, jos vaikka nopeasti ”hypähtää” sängylle, lyö niin sanotusti laiskasti ja hitaasti.
Voiko tämä kaikki johtua ylävatsavaivoista tai jopa hengityselimistä, kun sydämestä mitään ei ole löytynyt. Kaikki tämä käy joka päivä mielessäni ja häiritsee normaalia arkeani, sillä pelkään sen olevan jotain vakavempaa. Kärsinyt myös hieman paniikin tyyppisistä oireista näiden vaivojen vuoksi, sillä pelkään että oireet pahenisivat arkisia asioita tehdessä.

08/05/2016

Riina

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Siinä, että ajoittain tulee tietoiseksi sydämenlyönneistä ja tuntee ne, ei ole mitään vikaa, eikä se sinänsä ole sairauden merkki (ks. Rytmihäiriö vai ei?). On myös hyvin subjektiivista, milloin sydämenlyönnit ovat ”voimakkaat”. Myöskään ”todella nopea” ei kerro mitään: olisi tiedettävä, onko pulssi tuolloin 100/min (todennäköisesti normaalia rytmiä) vai 160–180/min (lepotilanteessa todennäköisesti rytmihäiriö). Jos jälkimmäinen vastaa kysyjän oireita, tutkimuksia voi olla aiheellista jatkaa, sillä eräät rytmihäiriöt (nuorella lähinnä supraventrikulaariset takykardiat) esiintyvät tyypillisesti ajoittaisina kohtauksina, joiden väliaikana ei välttämättä ilmene mitään poikkeavaa.

Jos kyse ei ole rytmihäiriöstä, kysymyksessäkin mainittu paniikkihäiriö on syytä ottaa vakavasti pohdittavaksi. Se voi ilmetä sydänoirein ja olla huomattavan haittaava. Paniikkihäiriö on hoidettavissa oleva sairaus.

11/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset