Hyppää sisältöön

Olen 46-vuotias mies ja harrastan voimanostoa. Kohonnut verenpaine (alapaineet olleet jopa sadan tienoilla) on kuitenkin hillinnyt kovimpia treenejä. Minulla on verenpainelääkitys, jolla olen saanut paineita hieman laskuun. Kysymys kuuluu: Voiko ottaa silloin tällöin maksimitreenejä, eli raskaita ykkösiä? Vai täytyykö niistä luopua kokonaan?

18/05/2016

Janne

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 19.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Voimakas staattinen kuormitus, kuten raskaiden esineiden nostaminen, kohottaa verenpainetta hetkellisesti. Kilpanostajilla on mitattu jopa 600 mmHg:n huippupaineita. Onneksi olkoon vain, jos aivosuonet tämän kestävät! Jos verenpaine on valmiiksi korkea, rasitukseen liittyvä verenpaineen nousu on yleensä korostunut. En tiedä tutkitun, miten asia on voimanoston yhteydessä verenpainetautisilla. Kohonnut verenpaine on kuitenkin valtimosairauksien riskitekijä, ja arkielämän hetkelliset ponnistukset, kuten autonrenkaiden vaihto ja lumityöt, ovat tyypillisiä sydäninfarktin käynnistäviä tilanteita. Siten pitäisin järkevänä tyytyä maltillisempaan, terveyttä edistävään liikuntaan, mikä on verenpaineellekin hyväksi.

Perusasia on, ettei pidä tyytyä saamaan paineita ”hieman laskuun”, vaan verenpaine on hoidettava kunnolla, tavoitteena kotimittauksissa keskiarvo alle 135/85 mmHg.

19/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset