Hyppää sisältöön

M66 Lisäkysymyksiä.
Mistä johtuu aortan laajeneminen? Kenelle se voi tulla? Laajentuma on oireeton niin kauan kunnes puhkeaa. Siitä ei selviä hengissä.
Luin jostain että Ruotsissa tehdään kaikille yli 55 vuotiaille ultraäänitutkimus. Minulla nyt 52 mm. Kuinka usein kannattaa käydä tarkistamassa? Ja pääseekö julkiselle puolelle, vai pitääkö mennä yksityiselle, mikä maksaa
paljon?
Miten ikä vaikuttaa leikkauksen onnistumiseen? Miten moni tilastojen mukaan kuolee tai saa muita komplikaatioita?
Olen kevään mittaan tehnyt rakennustöitä. Onko vaarana että laajentuma nopeutuu ruumiillisessa työssä?
Mielellään harrastan säännöllistä liikuntaa. Hölkkä ja pyöräily kesällä. Heti lumien tultua aloitan hiihdon (jos on turvallista) ja tarkoitus on osallistua muutamaan massahiihtoon 20 – 50 km. Nopeutuuko aortan laajeneminen, jos rasittaa itseä säännöllisellä kovalla hiihtoharjoittelulla?

17/05/2016

M66

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 19.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on aiemman kysymyksen perusteella rinta-aortan nousevan osan laajentuma. Aortta voi laajentua eri kohdista. Vatsa-aortan laajentuman seulonnasta ultraäänitutkimuksilla on kirjallisuudessa keskusteltu. Joidenkin arvioiden mukaan se voisi iäkkäämmillä miehillä olla kustannustehokasta. En tarkemmin tiedä, missä maissa seulontoja toteutetaan.

Aortan laajenemiselle on useita syitä, kuten valtimonkovettumistauti, perinnölliset sidekudossairaudet ja korkea verenpaine. Nousevan aortan laajentuma voi liittyä aorttaläpän vikoihin.

Kuten aiemmassa vastauksessa (26.4.2016) mainitsin, leikkausriski arvioidaan yksilöllisesti siten että leikkausta harkitaan silloin kun on pienempi riski leikata kuin olla leikkaamatta. Ikä ei ole kovin painava riskitekijä, muut vakavat sairaudet ja aiempi sydänleikkaus kyllä. Jos leikkausta ei vielä pidetä ajankohtaisena, laajentuman mahdollista kasvamista seurataan julkisessa erikoissairaanhoidossa. Hiihto, hölkkä ja pyöräily ovat sopivia liikuntamuotoja. Terveyden kannalta liikunnan säännöllisyys on tärkeää, kohtuullinen kuormitus riittää ja on turvallista, huippusuoritukset on parempi jättää nuoremmille ja terveille. Rakennustyötkin käyvät, mutta kuten mainittiin, äkillisiä raskaita nostoja on syytä välttää.

19/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset