Hyppää sisältöön

Voiko olla korkea verenpaine vain yöllä?

Minulla on kuutisen vuotta ollut eteisvärinä ja siihen lääkitys, dabigatraani (Pradaxa) ja Tambocor. Aikaisemmin oli myös betasalpaaja, mutta se on jätetty pois. Olen 73 -vuotias mies, normaalipainoinen, liikun, en tupakoi, sukurasitus ilmeinen. Oireet ovat pääosin pysyneet hyvin kurissa, pulssi tasainen (45-50), mutta joskus voimattomuutta, väsymystä ja heikotusta ylämäessä.

Verenpaine on päivällä kohtuullinen; yläpaine 120-130, alapaine 70-80. Mutta yöllä, samoin aamulla, yläpaine on pitkään ollut herätessä 150-160. Alapaine ei juuri eroa päivän tilanteesta. Yöllä ja aamulla herätessä olo on lievästi raskas ja henkeä ahdistava, aamulla väsynyt, vaikka olisi tuntimääräisesti nukkunut riittävästi. Mikä voisi olla syy? Entä miten korjataan? Onko korkeasta yöpaineesta pitkän päälle haitallisia seurauksia? Voiko kilpirauhasen toiminnalla olla jotakin osuutta? Kiitokset vastauksesta!

08/05/2020

Yöpaine

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 22.5.2020

Jos verenpaine on yöaikaan aina koholla, se on haitallista sydämelle ja verisuonille. On olemassa tutkimus, koko vuorokauden verenpainerekisteröinti, jossa laite mittaa verenpainetta säännöllisesti niin päivällä kuin yöllä nukkuessakin. Tällä tutkimuksella saa käsityksen todellisesta painetasosta yöaikaan.

Tavallisin syy yölliseen paineen kohoamiseen on uniapnea eli nukkuessa ilmaantuvat hengityskatkokset.

Jos ulkoista hoidettava syytä ei löydy, verenpainetta kannattaa hoitaa esimerkiksi iltaisin otettavalla lääkityksellä.

Toiseksi kommentoin vielä rytmihäiriöasiaa.

Tambocor-lääkkeen kanssa suositellaan yleensä aina käytettäväksi beetasalpaajaa. Epäilen, että lääke on jäänyt/jätetty pois alhaisen leposykkeen vuoksi. Ylämäessä ilmaantuva voimattomuus ja heikotus saattaa olla merkki siitä, että syke jää myös rasituksessa toivottua alhaisemmaksi. Tämä saattaa olla viite siitä, että sydämen ”pääsähkökeskus” eli sinussolmuke toimii heikonlaisesti. Holter-tutkimus on kätevä tapa selvittää tätä puolta.

22/05/2020

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset