Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Miapetra Kumpula-Natri puolustaa arvojaan

Miapetra Kumpula-Natri puolustaa arvojaan

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri reissaa säännöllisesti Brysselin, Strasbourgin ja Suomen välillä. Työ vaatii tiukkaa työpanosta, jota hän nollaa viikonloppuisin perheensä parissa.

Tiina Eloranta, toimittaja Emilia Eloranta, kuvaaja
Julkaistu 20.10.2015
Päivitetty 12.8.2019
Miapetra Kumpula-Natrin täysintuntoviikko Strasbourgissa on lopuillaan. Kuva: Emilia Eloranta

Strasbourgin täysistuntoviikko Ranskassa lähestyy loppuaan. Torstaina Euroopan parlamentin jäsenet ja virkamiehet pakkaavat tavaransa. Ensi viikolla istutaan jo Brysselissä Belgiassa.

Myös europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri vetää perässään lentolaukkua. Toinen koti Brysselissä odottaa, ja lapset.

Istutaan kuitenkin hetkeksi.

Auringonkeltaiset ja kirkkaanpunaiset tuolit vuorottelevat ”kukkamattokahvilassa”. Ikkunoista näkyy harmaata. Jos oikein kurkistaa, näkee alhaalla virtaavan Ill-joen.

Vielä eilen puheensorina täytti kahvilan. Tänään alkavat vapaat.

– Työviikon jälkeen rentoudun lasten kanssa. Yleensä torstaisin lähden Suomeen, mutta nyt lapset odottavat Brysselissä, Kumpula-Natri kertoo viikonlopun suunnitelmistaan.

Kumpula-Natri työskentelee ensimmäistä kauttaan Euroopan parlamentissa. Hän kertoo sopeutuneensa työrytmiin.

– Kun ulkoapäin katsoo, niin onhan tämä parlamentti melkoinen muurahaispesä. Kuitenkin asiat kulkevat järjestyksessä, rajattu ihmismäärä valmistelee kunkin asian istuntosaliin ja äänestykseen.

Kumpula-Natri kuuluu teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokuntaan, ITREen, ja ainoana suomalaisena työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokuntaan varajäsenenä.

Verkostoja yli puoluerajojen

Vaikka Kumpula-Natri kuuluu Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmää, hän luo verkostoja myös muihin puolueisiin ja muihin suomalaisiin. Työhön kuuluu tiedonvaihto.

– Ryhmässä on syntynyt luottamuksellisia työkaverisuhteita, Kumpula-Natri vakuuttaa. – Tämä on ainoa ryhmä, jossa on jäseniä jokaisesta 28 EU-maasta.

– Tapaamme säännöllisesti muiden suomalaismeppien kanssa. Hoidan asioita myös heidän kauttaan eri valiokuntiin.

Miten paljon sitten EU-päätöksenteko vaikuttaa suomalaisten terveys- ja sosiaaliturvaan?

– EU:n ei pitäisi suoranaisesti vaikuttaa kansallisiin sosiaali- ja terveysasioihin, mutta esimerkiksi liikkuvuuden ja sisämarkkinoiden näkökulmasta katsottuna terveyspalveluja pitäisi saada käyttää Euroopan sisällä vapaammin.

Kumpula-Natri myöntää, että pakolaisten tilanteesta puhutaan myös kahvipöytäkeskusteluissa.

– Totta kai siitä puhutaan. Se on eurooppalainen kysymys. Meillä on vapaa liikkuvuus, vastuuta pitäisi voida jakaa tasaisemmin, ettei tarvitsisi tulijoidenkaan turhaan arpoa EU:n sisällä kulkemistaan.

– Parlamentti on ottanut hyvän inhimillisen kannan asiaan. Kriisit jatkuvat ja esimerkiksi pakolaisleireissä olot pahenivat, joten ymmärrän, että ihmisiä lähti liikkeelle.

Kumpula-Natri haluaa puolustaa arvojaan.

– Pidän itse asiassa sitä [arvojen puolustamista] supertärkeänä.

Hänen arvoihinsa kuuluu vapaus liikkua ja ihmisoikeudet muutenkin.

Lapset pitää saada kouluun ja arkeen kiinni välittömästi!

Kahvila hiljenee entisestään. Lähdetään mekin.

 

Lue myös Eeva Hietalahden blogi Haluatko olla toisten energiasyöppö?

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi