Tunnetko defin?

Defibrillaattori – uudelta nimeltään sydäniskuri, tuttavallisesti defi tai deffa – on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt henkeä uhkaava rytmihäiriö. Defibrillaatiolla tarkoitetaan rintakehän läpi sydämeen annettavaa sähköiskua. Sähkö johdetaan sydäniskurista sydänlihakseen kahden rintakehälle liimattavan elektrodin kautta.

Milloin sydäniskuri on tarpeen?

Silloin, kun jonkun sydän on pysähtynyt äkillisesti. Sydämen pysähtyessä ihminen menee tajuttomaksi muutamassa sekunnissa. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Silloin tarvitaan pikaisesti sydäniskuria. 

Kuka saa käyttää defiä?

Kuka vaan. Sydäniskurin käyttöön ei tarvita koulutusta, joskin peruselvytyskoulutus on kaikille suositeltavaa.

Miksi tarttuisin defiin?

Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja on usein maallikko eli kuka tahansa meistä. Siksi sydäniskurin käyttöön kannattaa tutustua.

Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydänpysähdyksestä elvytyksen aloittamiseen. Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman mahdollisen rytmihäiriön poisto edellyttää defin antamaa sähkövirtaa. Jos paineluelvytys ja defibrillointi käynnistyvät 3–5 minuutissa, jopa kolme neljästä alkutilanteessa elottomasta selviää.

Entä jos teen jotain väärin?

Defin käyttöä ei kannata arastella. Defi neuvoo suomenkielisin ääniohjein käyttäjää koko elvytystapahtuman ajan. Defin kuvalliset ohjeet auttavat elektrodien asettamisessa. Laite analysoi potilaan rytmin ja antaa iskun vain, jos se tunnistaa sen tarpeelliseksi. Defillä ei siis voi vahingoittaa ketään. Katso video Automaattidefibrillaattorin käyttö; lapsikin osaa! (Ensihoito Kanta-Häme)

Mistä löydän defin?

Maallikkokäyttöön tarkoitettuja sydäniskureita on hankittu esimerkiksi työpaikoille, kauppakeskuksiin tai muihin julkisiin tiloihin. Defin tunnistaa kansainvälisestä vihreä-valkoisesta tunnuksesta. Osa defibrillaattoreista löytyy jo defi.fi -rekisteristä.

Defi.fi-rekisteri

Rekisteri on kaikille avoin tietokanta, joka löytyy osoitteesta defi.fi. Sen hallinnoinnista vastaavat Suomen Punainen Risti, Suomen Sydänliitto ja Suomen Elvytysneuvosto. Rekisterin avulla kuka tahansa voi selvittää nopeasti lähimmän defibrillaattorin sijainnin.

Rekisteriin on tarkoitus saada mahdollisimman kattavasti sekä yksityisten että yhteisöjen omistuksessa olevia defejä. Tällä hetkellä Suomessa on arviolta 3 000 maallikkodefiä, joista alle puolet löytyy rekisteristä.

Bongaa defi ja auta meitä kasvattamaan defi.fi-rekisteriä!

Miten toimin, jos joku menettää tajuntansa?

  1. Herättele.
  2. Mikäli ihminen ei herää, soita 112 ja noudata hätäkeskuksen ohjeita.
  3. Jos paikalla on useampi auttaja, yksi hakee defin ja toinen selvittää, hengittääkö autettava normaalisti. Jos ei, aloitetaan paineluelvytys. Katso ja kuuntele rytmi elvytykseen (Sydänliitto).
  4. Käynnistä defi ja noudata sen antamia ohjeita eli paljasta autettavan rintakehä ja kiinnitä elektrodit. Tämän jälkeen laite analysoi sydämen rytmin ja ilmoittaa, jos sähköiskun antamista suositellaan. Laite kehottaa ”irti potilaasta”, jonka jälkeen painetaan defibrillointipainiketta.
  5. Jatka paineluelvytystä välittömästi sähköiskun jälkeen. Defi antaa lisäohjeita 2 minuutin kuluttua.

Katso tarkemmat elvytysohjeet (Punainen Risti) ja video koko tapahtumaketjusta Uskalla auttaa - elvytä ja defibrilloi (AED ry).