Tarkkana kuin porkkana!
Sydänliitto herkuttelee koko vuoden. Teemanamme ovat kasvikset ja niiden määrän lisääminen päivittäiseen ruokavalioon. Kasvisruoka tai kasvisten määrän lisääminen aterioihin on helppo ja herkullinen tapa huomioida omaa tai läheisen sydäntä. Valinta sydämelle on myös valinta ympäristölle.
#hevijuuseri #sydäntekeehyvää
Huolehdi itsestäsi ja ympäristöstäsi
Kasvikset ovat terveellisiä, se ei liene yllätys kenellekään. Lisäksi helpoin tapa vähentää ruokavalion ympäristövaikutuksia on lisätä kasvisten käyttöä.
Kasviksia olisi hyvä syödä joka aterialla, yhteensä ainakin puoli kiloa päivässä. Puoli kiloa kertyy, kun syöt kuusi oman kouran kokoista annosta päivässä.
Jo yhden kasvisannoksen lisääminen on hyvä alku. Syö aiempaa enemmän jotain, mistä jo pidät tai kokeile rohkeasti uutta! Kun valitset kasvikset satokauden mukaan, on maku silloin parhaimmillaan.
Esimerkkejä yhdestä, oman kouran kokoisesta aikuisen annoksesta:
- Pieni kahvikupillinen (1,5 dl) marjoja tai hedelmiä
- Yksi omena, päärynä tai banaani
- Yksi keskikokoinen porkkana
- 1,5 dl kypsennettyjä kasviksia
- 1,5 dl juuresraastetta tai vihersalaattia
Keittoon, grilliin vai salaatissa? Kasvikset sopivat kaikkeen!
Sydänmerkin herkullisilla ja helpoilla ohjeilla onnistut varmasti.
Kasvikset tekevät hyvää
Kasviksia kannattaa syödä, koska ne
- sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja, hivennäisaineita, antioksidantteja ja muita terveellisiä yhdisteitä
- ovat kevyttä vatsan täytettä ja tuovat kylläisyyden tunnetta, mikä auttaa painonhallinnassa
- auttavat alentamaan verenpainetta ja vähentävät myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä useisiin syöpätyyppeihin
- tasoittavat verensokeria ja auttavat pitämään veren kolesterolitason normaalina
- ovat helpoin tapa vähentää ruokavalion ympäristövaikutuksia
- värikkäät kasvikset, marjat ja hedelmät tuovat myös houkuttelevaa silmänruokaa lautaselle
Sydänmerkin ohjeet sisältävät aina runsaasti kasviksia. Uusia Satokauden mukaisia ohjeita ilmestyy joka toinen viikko.
Yhteistyössä: Satokausikalenteri
Satokausikalenterin missiona on kasvattaa ja monipuolistaa kasvisten kulutusta Suomessa. Painotuotteiden lisäksi Satokausikalenteri on ollut mukana rakentamassa parempaa suomalaista ruokakulttuuria. Satokausikalenteri tuo kaikkien saataville tiedon siitä, milloin mikäkin kasvis on parhaimmillaan. Sesonkisyömisen etuina ovat maku, ekologisuus, monipuolisuus, edullisuus, tuoreus ja terveellisyys. Kasvisten kulutus kasvaa huomaamatta sesonkeja seuraamalla.
Lapsesta #hevijuuseri?
Katso Neuvokas perhe vinkit miten lapset saa syömään enemmän kasviksia?
Katso kasvisvinkit arkeen -verkkoluento
Kaipaatko lisää helppoja ja käytännönläheisiä vinkkejä kasvisten käyttöön arjen eri tilanteissa? Verkkoluennolla saat käytännönläheisiä vinkkejä kasvisten käytön lisäämiseksi edullisesti, helposti, nopeasti ja maukkaasti. Luennon alussa on vinkkejä elämäntapamuutoksen suunnitteluun ja toteutukseen.
Lue lisää
Maistuuko?
Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa lisätä kasviksia ruokavalioon. Joku napsii päivän annoksen kerralla lounassalaatissa, toinen taas kerää päivän kasvikset välipaloina ja erityyppisinä kasvislisukkeina. Kaikki käy! Miten sinä teet?
Kysely on päättynyt, kiitos vastaajille! Julkaisemme kyselyn tulokset vuoden 2020 ensimmäisessä Sydän-lehden numerossa.
Kuinka usein syöt kasviksia
- Jokaisella aterialla jotakin (50%, 245 Vastausta)
- Muutaman kerran päivässä (29%, 142 Vastausta)
- Lähes joka päivä jotain (16%, 77 Vastausta)
- Muutaman kerran viikossa (4%, 20 Vastausta)
- Kerran viikossa tai harvemmin (1%, 7 Vastausta)
- En yhtään (0%, 1 Vastausta)
Vastaajia: 492
Haluatko lisää vinkkejä? Liity Sydänliiton uutiskirjeen tilaajiin.
Uutiskirje