Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / ​Maistuvia välipaloja testaamassa

​Maistuvia välipaloja testaamassa

– Nam! Saako näitä kaikkia maistella? No saa ja pitää.

Anna Kara, ravitsemusasiantuntija
Julkaistu 30.3.2021
Päivitetty 9.4.2021
Kavereiden kanssa kaikki on hauskempaa. Myös uusien makujen maistelu.

Olemme asettuneet muutaman kriittisen raatilaisen kanssa pöydän ympärille arvioimaan erilaisia välipaloja ja keskustelemaan, mitkä välipalat ovat erityisesti lasten mielestä hyviä. Välipaloja on monenlaisia ja samoin välipalahetkiä. Monenkirjavasta välipalavalikoimasta maisteluun on valittu erilaisia Sydänmerkki-tuotteita. Lapset saivat sekä maistella että arvioida erilaisten tuotteiden makua ja käyttötarvetta. Eikun arvioimaan.

Herkkuja vai välipalaa?

Keksit ja patukat ovat lasten keskuudessa hitti. Eikä ihme, onhan maku makeahko, usein toffee- tai suklaamainen. ”Onko nää suklaapatukoita?” Ei ole, vaikka siltä näyttävät.

Vaikka patukka tai keksi saattaa tuntua enemmänkin herkulta kuin välipalalta, runsas kuidun määrä tekee niistä aivan kelvon hiukopalan. Kuidun määrän vuoksi lasi vettä tai muuta juotavaa tämän välipalan kylkeen on hyvä ratkaisu.

Lapset rouskuttavat keksejä ja patukoita tyytyväisenä ja pohtivat niiden toimivan mainiosti retkellä tai harrastuksissa. Tämä pitää paikkansa ja niin keksit kuin patukatkin toimivat helposti mukana kulkevana eväänä myös aikuisilla.

Samaa makua päivästä toiseen?

”Mun suosikki on mangojogurtti. Ai, mun on mansikka ja meidän äiti syö aina maustamatonta jogurttia hunajalla.” Kun yksi suosikkimaku on löytynyt, sitä tulee helposti valittua päivästä toiseen.

Uusien makujen löytämiseksi teimme pienen sokkomaistelun. Tuotteet kaadettiin omiin kippoihinsa ja lapset saivat maistelulusikat. Ihastusta herätti vanha klassikko kerrosviili ja toisaalta kasvipohjaiset jogurtit. Maistuvaa oli myös maustamaton jogurtti, jonka seassa oli mangososetta. Maistelijat pohtivat, etteivät olisi ehkä uskaltaneet maistaa tuotteita, jos olisivat nähneet, että kyseessä on ”vieras” jogurtti. Nyt kavereiden kanssa uusien makujen sokkomaistelu oli pikemminkin hauskaa.

Jogurttihyllyltä löytyy vaihtoehtoja moneen makuun ja Sydänmerkki-tuotteitakin varsin runsaasti. Viilien, jogurttien ja kasvipohjaisten jogurttien lisäksi maitohyllyllä Sydänmerkin voi bongata monista rahkoista. Koska rahkat sisältävät runsaasti proteiinia, ne sopivat usein käytettynä paremmin aikuisille kuin lapsille.

Välipalojen kulmakivi – kasvikset

Tälle raadille kasvikset maistuvat. ”Mun suosikki on Romanescon kukkakaali. Sitä ostettiin mulle kaupasta, kun se näytti niin hienolta”, ”Mä tykkään melkein kaikista kasviksista, ainakin banaanista ja porkkanasta”, kertoo toinen. Yhtä mieltä maistelijat olivat siitä, että kasviksia, marjoja tai hedelmiä on melkein aina kiva syödä.

Jotta kasviksille on tilaa välipalalla, on tärkeää pistää ne mahdollisimman helppoon muotoon tarjolle: omenan tai porkkananlohkoja muovipurkkiin ja mukaan, marjasmoothie valmiiksi jääkaappiin, banaanit ja mandariinit pöydälle esille. Kasvisten suhteen ei ole väliä ovatko ne alkujaan pakasteesta vai juuri kasvimaalta poimittu, kokonaisena, pilkottuna tai soseena. Pääasia, että niitä on.

Maistelut on maisteltu ja mukulat tyytyväisen oloisia. Lapset kertovat, että aika usein välipalana on voileipä, karjalanpiirakka tai muroja. Ne ovatkin oivallisia välipalavaihtoehtoja, etenkin jos on valittu Sydänmerkki-tuote. Omana yksittäisenä tuotteenaan myös pähkinät olivat lasten mieleen. Pähkinöiden maku on pehmeä ja lisäksi maustamattomissa pähkinöissä on erinomainen ravintosisältö.

”Yksi mun paras välipala tästä kyllä puuttui?” Mikäs se mahtaakaan olla, maisteluvalikoima oli kuitenkin varsin laaja?

”Papan kanssa syödään aina välipalalla jäätelöä, olisko sitä?”

välipaloja testaamassa

Sokkotestissä tuotteet kaadettiin omiin kippoihinsa ja lapset saivat maistelulusikat.

 

Miksi välipala?

Säännöllinen ateriarytmi on tärkeää kaiken ikäisille, koska se auttaa jaksamaan koko päivän ja ehkäisee nälkäkiukkua. Pienet ateriat eli aamu-, väli- ja iltapalat ovat erityisen tärkeitä lapsille, koska he eivät jaksa syödä yhdellä aterialla paljon.

Mitä pitää sisällään hyvä välipala?

Hyvä muistisääntö pienten aterioiden eli aamu-, väli-, ja iltapalan kokoamiseen on 1+1+1. Se tarkoittaa sitä, että välipalalla on jokin hedelmä, marja tai kasvis (1), jotain hiilihydraattipitoista eli vaikkapa leipää, puuroa tai muroja (1) sekä jotain proteiinipitoista kuten maitoa, jogurttia, kanamunaa, pähkinöitä tai kinkkua (1).

 

Lue myös artikkeli: Terveellinen välipala pitää vireyttä yllä ja auttaa jaksamaan.

Välipaloja löytyy Sydänmerkki-ruokaohjeista hakusanalla ”välipala”.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi