Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Repullinen retkivinkkejä

Repullinen retkivinkkejä

Lyhyt visiitti lähiluontoon, viikon vaellus Lapissa vai retkeily elämäntapana? Minna Jakosuo edustaa jälkimmäistä vaihtoehtoa. Hän on kokenut retkeilijä, eräopas, kolmen lapsen äiti, bloggaaja ja Parempaa retkiruokaa -kirjan kirjoittaja.

Heljä Hyytiä, kuvat Vesa Jakosuo
Julkaistu 7.3.2018
Päivitetty 20.10.2022

Viettäessään pitkiä aikoja erämaassa Minna on tottunut ratkaisemaan ruokahuollon niin, että nälkä pysyy taatusti loitolla ja matka jatkuu. Kysäisimme, mitä ruoka hänelle merkitsee?

– Ruoka on energianlähteen lisäksi myös kohokohta, vaellan aina ruualta ruualle. Pitkillä reissuilla on hyvä olla kohokohtia, esimerkiksi pari kertaa viikossa jotain luksusta. Niitä alkaa odottamaan ja ne tuntuvat palkinnoilta, Minna valaisee.

Säännöllinen ruokarytmi auttaa pitämään matkan rasitukset kurissa ja energiatason tasaisena vaelluksellakin. Minna syö neljä kertaa päivässä: runsaan aamupalan, lounaan, välipalan ja iltaruoan. Minnalla on oma niksinsä, jolla ruoka valmistuu kuin itsestään.

Sata yötä ulkona

– Talvella laitan lounaan jo aamulla tekeytymään ruokatermariin ja syön suoraan siitä. Parissa kolmessa tunnissa tuhtikin pataruoka valmistuu itsestään ja pysyy lämpimänä. Talvella energiaa kuluu enemmän, joten energiaa tarvitseekin enemmän.

Minna viettää vuodessa noin sata yötä maastossa. Tuleviin retkiin valmistaudutaan huolella. Osa eväistä on energiapitoista valmisruokaa, johon lisätään vesi, ja osan Minna valmistaa itse. Entä kerääkö Minna talteen luonnon antimia?

– Marjoja kerään aina, kun niitä on saatavilla. Toisinaan kalastan, en tosin jokaisella reissulla, Minna kertoo.

– Väinönputkesta olen teetä keitellyt vaelluksella ja kaarnikankasvustoja käyttänyt tiskiharjana. Käytän itse kuivatuissa ja valmistetuissa ruuissa esimerkiksi nokkosta, vuohenputkea, sieniä ja marjoja. Ennen vaelluksia kasvikuivuri hurisee ahkerasti: olen tehnyt kuivalihaa, kuivannut risottoja, juustoja, juureksia ja hedelmiä, vinkkaa Minna.

Kuulostaa hyvältä! Mistä Parempaa retkiruokaa -kirjan idea sai alkunsa?

– Olen jo jonkin aikaa kirjoittanut ruokajuttuja Retkipaikka-sivustolle ja haaveillut ruokakirjasta, jossa olisi villiyrttejä ja omia ohjeitani, koska pidän erityisesti leipomisesta paljon. Halusin tuoda kirjassa esille sen, että luontoon voi mennä vaikka ihan varta vasten syömään, eikä kaiken tarvitse olla hankalaa. Kun kustantaja sitten viime vuonna löytyi, tuli unelmasta totta, iloitsee Minna.

Mikä on oma retkivinkkisi lukijoille?

– Tärkeintä on lähteminen! Luonto on lähellä, aloita pienestä ja kasvata reviiriä pikkuhiljaa. On ihan mielettömän mukavaa käydä syömässä aamupalaa lähiluonnossa vaikka kerran viikossa. Kahvi termariin ja eväät mukaan. Vaikka kävisi samassa paikassa joka kerta, se on aina erilainen. Äänet, valot ja tuoksut eri vuodenaikoina, eri säällä ja eri mielenaloilla. Päivä alkaa hyvin ja maisema maustaa eväät, tunnelmoi Minna.

Katso lisää ruokavinkkejä ja ideoita retkeilyyn: retkipaikka.fi

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi