Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Talviloman ulkoiluvinkit

Talviloman ulkoiluvinkit

Talvilomalla tai talvisina viikonloppuina on aika ulkoilla ja nauttia talvisista touhuista. Pelit ja ruudut houkuttelevat kaiken ikäisiä, mutta vastapainoksi ulkoilu tekee ihmeitä ja piristää mieltä.

Anne Kuusisto
Julkaistu 16.2.2018
Päivitetty 9.5.2019

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää palautumiselle. Luonnolla on rauhoittava vaikutus. Luonnossa liikkuessa on helpompaa olla läsnä tässä hetkessä ja mieli saa mahdollisuuden rauhoittumiseen.

Tapoja ulkoilla on monenlaisia ja lomalla voi olla aikaa kokeilla myös jotakin uutta. Lapsia ja nuoria kannattaa houkutella luontoon usein, koska heidänkin luontosuhteensa vahvistuu mitä useammin luonnossa liikutaan.

Hyvät terveelliset eväät kruunaavat kaikki retket! Tässä ideoita talviloman ulkoiluun:

  • Pienellä vaivalla onnostuu mukava eväsretki lähipuistoon. Aistit avoinna kulkien voi kuulostella lintujen ääniä tai etsiä hauskanmuotoisia puita tai eläimiä talvipuuhissaan. Pienelläkin retkellä lähiluonnossa voi etsiä kauneimman paikan ja nimetä sen ”Meidän omaksi paikaksi”. Perheen pienimmille seikkailijoille voi ottaa pakkasretkelle mukaan nallen, jota voi vetää pulkassa tai jonka kanssa lasketaan mäkeä.
  • Metsäretken kohteen ei tarvitse välttämättä olla kaukana tai mitenkään erikoinen. Päämäärä ei ole tärkeintä, vaan yhdessä kulkeminen ja hyvä tunnelma. Metsässä kävellessä voi miettiä, löytyisikö paikkoja, jotka houkuttelevat kiipeämään, rakentamaan majaa tai köllöttelemään. Jos talvivarusteet ovat kunnossa, on hienoa ihan vaan makoilla hangella ja katsella taivasta ja puiden latvoja. Pienellä vaivalla voi myös pakata kotoa mukaan muutamia polttopuita, jos sellaisia löytyy, ja tehdä nuotion metsään
  • Hiihtäminen ja luistelu ovat mukavaa yhteistä puuhaa ja näihin kannattaa yhdistää myös ystävien tapaamista. Yhdessä on hauska keksiä erilaisia leikkejä ulkoilun lomassa ja viettää aikaa esimerkiksi luistelukentällä
  • Pulkkamäkiretki uudelle alueelle ja vieraaseen mäkeen on myös kivaa vaihtelua. Omassa kaupungissa voi olla paljon sellaisia mäkiä, joita ei ole vielä testattu ja pulkan tai liukurin voi kuljettaa myös bussissa. Mäenlaskumestarit seikkailevat ja valloittavat uusia mäkiä.
  • Lumijälkiretki on jännittävää puuhaa iltahämärässä tai varhain aamulla. Parhaiten jälkiä voi seurata silloin, kun uusi lumi on satanut maahan ja lumi paljastaa mitä eläimiä lähistöllä on liikkunut. Jälkiä seuraamalla voi yrittää selvittää, mitä eläin on tehnyt, onko se liikkunut vauhdikkaasti vai löntystellen ja onko se ehkä syönyt jotain. Luuppi on salapoliisin hyvä väline, jolla jälkiä voi myös suurentaa
  • Paras luontokuva: Teini-ikäisiä voi innostaa etsimään luonnosta tai lähiympäristöstä kolme kaunista kuvauskohdetta. Voit pyytäänuorta esimerkiksi kuvaamaan jotain yllättävää, jotain haurasta ja jotain voimakasta elementtiä luonnossa. Isommalla porukalla voi järjestää vaikka näyttelyn kuvista.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi