Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Tuore alue­valtuutettu pitää järjestöjen työtä korvaamattomana

Tuore alue­valtuutettu pitää järjestöjen työtä korvaamattomana

Tammikuun aluevaaleissa Vantaa – Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutetuksi valittu Matilda Stirkkinen on nuoresta iästään huolimatta kokenut valtuutettu.

Esa Takala, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä
Julkaistu 25.3.2022
Matilda Stirkkinen on 22-vuotias opiskelija, joka on pitkäaikainen laulun harrastaja. Kuva Anna Kara

Keskustelu valoisan kätilö- ja sairaanhoitajaopiskelijan kanssa on voimaannuttava kokemus, joka herättää luottamuksen paremmasta tulevasta.

Tapaan hyväntuulisen Matildan videokokouksessa. Talviaamun kirkastaa auringon lisäksi Suomen naishiihtäjien juuri voittamat olympiamitalit. On kulunut vasta vajaat kolme viikkoa siitä, kun Matilda valittiin hyvinvointialueensa aluevaltuutetuksi.

– Tosi innostuneet ja odottavat fiilikset tulevasta, iloitsee Matilda valintaansa. Valinnan jälkeen hän on ehtinyt jo käydä aluevaltuutettujen tervetuloseminaarin ja aloittaa valtuutettujen ensimmäiset koulutukset.

– Toki myös jännittää, sillä paljon on uutta asiaa, joka pitää ottaa nopeasti haltuun.

Järjestöyhteistyöstä Matildalla ei ole vielä paljoa kokemusta, mutta hän tunnistaa sen merkityksen ja tärkeyden.

– Järjestöjen tarjoama tieto ja kokemus, mitä ei muualla ole, on tavallaan korvaamatonta. Esimerkiksi erilaiset valmennukset, koulutukset sekä materiaalit, joita omissa opinnoissakin tulee hyödynnettyä ovat todella tarpeen.

Sydänliitto tarjoaa hyvinvointialueille Tulppa-sydänkuntoutusta sekä fyysisinä tapaamisina että verkon välityksellä. Matilda pitää tärkeänä, että palveluita on saatavilla molemmissa muodoissaan.

– Kuntien ja mahdollisesti hyvinvointialueiden järjestämillä digivalmennuksilla tulee varmistaa mahdollisimman monen valmiudet käyttää digitaalisia palveluita. Kaikille ne eivät kuitenkaan ole mahdollisia ja siksi vaihtoehto kasvokkaisille kohtaamisille tulee ehdottomasti olla saatavilla.

Valmennuksen ja valmiuksien parantamisen paikan tuore aluevaltuutettu näkee myös sydänturvallisuuden kehittämisessä.

– Elvytysasiat ovat mielestäni Suomessa huonolla tolalla. Elvytystaitoja tulisi harjoitella oppilaitoksissa systemaattisemmin sekä sydäniskurien käyttöä ja saatavuutta tehdä yhtä näkyväksi kuin muualla Euroopassa.

Matildan painopisteet sydänterveyteen

  • Terveydenedistäminen hyvinvointialueilla ja kunnissa. Terveydenhuollossa ennaltaehkäisevä näkökulma vahvemmin esille ja uskallus ottaa elintavat puheeksi. Tietouden lisääminen kouluissa ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen esim. Vantaan mallin mukaisella harrastustakuulla.
  • Kuntouttamisen resurssit turvattava. Järjestöyhteistyön hyödyntäminen esimerkiksi Sydänliiton palveluita käyttämällä.
  • Elvytysosaamisen ja defibrillaattorien määrän lisääminen

Matilda Stirkkinen

1. Matilda on pitkäaikainen laulun harrastaja. Musiikkiopistosta on suoritettuna myös musiikin teorian, pianon ja klassisen laulun perusopinnot.
2. Opintojen ohella töissä Linnanmäellä ihka-aitona Hupimestarina. Lempilaitteena rauhallinen Maisemajuna, jossa ei tule huono olo.
3. Omasta perheestä haaveileva lapsirakas himoneuloja, jolla on ollut lukuisia urahaaveita poliitikosta, opettajaan ja sosiaalialan ammattilaisesta kätilöön, johon lopulta päätyi.

Lue myös:

Sydänpysähdystilanne – auta rohkeasti! Kun sydän on pysähtynyt, on kiire auttaa. Koska ensihoito pääsee nopeimmillaankin paikalle vasta minuuttien kuluttua, on ensimmäisenä paikalla olevan henkilön rooli potilaan elämän kannalta tärkein.

Sydänliiton verkkoluento: Naisen sydän (Youtube). Ylilääkäri Anna-Mari Hekkalan verkkoluento naisen sydämestä, naisen sydänsairauksien ominaispiirteistä, naisen valtimotaudin vaaratekijöistä sekä naisten ja miesten sydänsairauksien eroavaisuuksista.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi