Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Ajankohtaista / Marjaana Lahti-Koski: Elintapoihin liittyvät valinnat eivät tapahdu tyhjiössä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi vastikään Terve Suomi -tutkimuksen tuloksia, jotka maalaavat huolestuttavaa kuvaa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden yleisyydestä. Keskeisimmät riskitekijät –kohonnut verenpaine tai kolesteroli sekä lihavuus – koskettavat miljoonia suomalaisia, Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski kirjoittaa.

Riskitekijöihin voidaan vaikuttaa elintavoilla, joiden taustalla on useita eri asioita. Ihmiset eivät tee hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä valintoja tyhjiössä. Monet sosiaaliset, taloudelliset, kulttuuriset ja aineelliset edellytykset määrittävät valintoja sekä rajoittavat mahdollisuuksia ja valinnanvapautta.

Kun näin moni asia vaikuttaa elintapoihin, miten voisimme helpottaa ihmisten elämää? Arjen kuormituksesta palautuminen ja yksilön usko omaan kykyynsä vaikuttaa toiminnallaan elämäänsä on perusta myös terveellisten valintojen tekemiselle ja hyvinvoinnin edistämiselle.

Sydänliiton selvityksen mukaan työikäisten keskeisimmät huolenaiheet hyvinvointiin liittyen ovat jaksaminen ja painonhallinta. Ihmiset kaipaavat näihin huoliin ratkaisuja, joita on helppo toteuttaa ja ottaa käyttöön. Sydänliitto tarjoaa ja kehittää arkeen sovellettavia palveluita ja keinoja esitettyjä toiveita kuunnellen. Esimerkiksi sydänmerkki toimii hyvänä välineenä ruokavalintojen tueksi.

Yksilön tueksi tarvitaan kuitenkin yhteiskunnan rakenteiden tasolla ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat paremmin terveellisten valintojen tekemisen. Konkreettisia keinoja ovat elintarvikkeiden ravintosisältöön perustuva verotus ja markkinointiin kohdistuvat rajoitukset, jotka vaikuttavat suoraan hinnoitteluun ja saatavuuteen. Tätä puolueiden ennen vaaleja laajasti tukemaa terveysperusteista verotusta tulisikin lähteä aidosti selvittämään.

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 10.12.2023.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi