Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Ruokailo – iloa ruoasta

Ruokailo – iloa ruoasta

Lautasmalli, ruokakolmio, rasvat ja suola tulevat väistämättä ensimmäisenä mieleeni, kun puhutaan ruoasta. Terveellistä ja tärkeää kyllä, mutta syöminen saa olla myös iloinen asia, kirjoittaa Tuija Pusa blogissaan.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 24.3.2021

Ruokailoa ei tarvitse etsiä kaukaa: sitä löytyy vaikkapa uusista makuelämyksistä, lapsuusmuistoista, retkistä ja hyvästä seurasta.

Lehdissä esitellyt ruokauutuudet herättävät minussa seikkailumieltä. Tarkistan myös Satokausi-kalenterista, mitä kasviksia juuri nyt kannattaisi maistella, jotta maku ja hinta olisivat kohdallaan. Odotan myös kovasti uusia Sydänmerkki-reseptejä testattavaksi, ja moni testatuista onkin jo päätynyt ”jatkoon”.

Uusiin ruokiin lapsena epäilevästi suhtautuneesta onkin kasvanut utelias maistelija. Kun saa itse valmistaa, uskaltautuu paremmin maistamaan myös vieraita makuja. Tämä on todistettu perhepiirin lasten kanssa kokatessa. Se on taattu resepti ruokaepäluulojen karistamiseen, myös aikuisilla.

Lapsuuden ruokamuistot

Vaikka lapsuudessa syöminen oli itselleni enimmäkseen nälän siirtämistä, mieleeni muistuvat Kainuun mummolan herkut: mannapuuro ruisleipänopposilla ja kahvissa pehmitetyt juustoleivän palaset. Näitä makumuistoja huomaan herätteleväni eloon entistä antaumuksellisemmin iän karttuessa – muiden päivitellessä vierestä.

Ruokailoa tuottavien ruokien ei siis tarvitse olla erityistä gourmet’ta. Ruisleipä ja kahvi maistuvat taivaallisilta, kun takana on muutama kilometri metsäpolkua ja nuotio loimuaa retkipaikalla lämpimänä. Lapsillekin maistuvat retkieväänä tavallinen kaakao ja sämpylä. Ympäristö ja tunnelma viimeistelevät makuelämykset.

Sydänpotilaiden ruokakursseilla moni on kokenut helpotusta siitä, että kaikista herkuista ei tarvitsekaan luopua. Lempiruoat ja herkut kuuluvat myös hyvään syömiseen. Turhista kielloista ja säännöistä irti päästäminen antaa näin tilaa ruokailolle ja ruoasta nauttimiselle.

Ja kyllä ruokavalion terveellisyydestäkin voi kokea iloa. Jos lautasmalli on jo osa arkea, voi kiittää itseään onnistumisesta. Ruokatottumusten muutosmatkallekin on paremmat eväät, kun se käynnistetään ilon kautta – etsimällä syömisestä asioita, joista voi iloita.

Riemukasta Sydänviikkoa ruokailon ja yhdessä puuhastelun parissa!

 

Sydänviikko 2021 liputtaa ruoan ja ruokailon puolesta. Haluamme muistuttaa, että ruokapöydässä ruokitaan vatsan lisäksi onnistumisen iloa, yrittämistä ja hyvää tunnelmaa. Perheen yhteisiin ruokahetkiin kannattaa panostaa ja tehdä niistä kaikille odotettuja hetkiä. Sydänviikko-sivuilta löydät erinomaiset eväät ruokailon ja -rohkeuden lisäämiseen kotona. Myönteisellä ja armollisella suhteella ruokaan hellitte myös perheenne sydänterveyttä.

Katso myös Sydänmerkin ruokavinkit!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi