Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Täydellisen epätäydellistä

Täydellisen epätäydellistä

Ei anneta itsekriittisyyden ja epä­onnistumisen pelon estää meitä kokeilemasta uusia asioita, oppia itsestämme ja löytää uusia pitkä­aikaisia tapoja elämäämme, Eeva Hietalahti kirjoittaa blogissaan.

Eeva Hietalahti, Johtaja, Tuotteet, palvelut ja viestintä
Julkaistu 14.1.2022

Vuoden alku on tyypillisesti aikaa, jolloin innostumme uusien asioiden kokeilemisesta. Aloitamme uuden harrastuksen tai vaikka ruokavalion. Uuden aloittaminen ei ole aina helppoa ja onnistuminen riippuu paljon itsellemme asettamista odotuksista.

Olemme myös ihmisinä kovin erilaisia. Yksi lähtee rohkeasti kokeilemaan ja hyväksyy, ettei kaikki heti onnistu. Toinen haluaisi varmistaa osaavansa asiat täydellisesti ennen kuin kokeilee. Hyvä esimerkki tästä on kielitaito. Moni suomalainen on hyvin itsekriittinen omista taidoista kokien, ettei voi puhua, koska ei osaa puhua riittävän hyvin. Moni eteläeurooppalainen taas heittää rohkeasti niitä muutamia sanoja, joita osaa. Tämä toki on yleistämistä eikä koske kaikkia.

Omat lapseni ovat hyvä esimerkki ihmisten erilaisuudesta. Esikoispoikani lähti jo vauvasta lähtien rohkeasti tekemään asioita ennen kuin taitoa oli kertynyt. Konttauskypärä päässään hän lähti jatkuvasti kaatuillen kävelemään jo 10 kuukauden ikäisestä lähtien. Tytär taas suhtautui varovaisemmin kokeilemiseen ja aloitti kävelyn lähempänä 1,5 vuotta siten, että kerralla osasi kävellä ja juosta ilman mitään ongelmaa. Kumpikaan näistä tavoista ei ole parempi kuin toinen, samaan lopputulemaan pääsivät.

Yleensä on helpompi sanoa kuin tehdä

Tunnistan itsestäni tämän itsekriittisen ihmisen. Urheilussa vanhana kilpa­urheilijana haluaisin aina olla erinomainen ja voittaa. Aloitin tenniksen pitkän tauon jälkeen ja käyn valmennuksessa. Omat taitoni ovat vielä aika heikot ja usein huomaan ajattelevani, että ”onpa noloa, kun lyön näin huonosti”. Olen myös miettinyt lopettamista, koska laji on niin vaikeaa. Yritän kuitenkin olla itselleni armollinen ja hyväksyä sen, että voin nauttia lajista, vaikka en ole lähelläkään täydellinen.

Haluaisin kannustaa kaikkia laskemaan itsekriittisyyttä ja kokeilemaan rohkeasti jotain uutta. Kun ei suhtaudu kriittisesti omiin tuloksiin, on helpompi jatkaa uutta tapaa. On ainoastaan fiksua hyväksyä, ettei arabian kieli suju alkeiskurssilla kuin vettä vaan tai ettei kutominen heti aloittaessa suju. Ei anneta itsekriittisyyden ja epä­onnistumisen pelon estää meitä kokeilemasta uusia asioita, oppia itsestämme ja löytää uusia pitkä­aikaisia tapoja elämäämme.

 

Lue myös:

Suksilla suorittamatta paras

Lumikenkäily sopii kaikenikäisille

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi