Liikunta sepelvaltimon ohitusleikkauksen jälkeen
Rintalastan luutuminen kestää 2-3 kuukautta ja muu elimistö palautuu leikkauksesta vähitellen. Liikunta on olennainen osa kuntoutumista. Toipumista ja toimintakyvyn palautumista voi nopeuttaa omalla aktiivisella toiminnalla.
Liikunta edistää toipumista
Hengitys, sydämen rasituksensieto ja kehon verenkierto paranevat liikkumalla. Liikunta rentouttaa, antaa myönteisiä kokemuksia jaksamisesta ja voinnista ja auttaa jaksamaan paremmin arjessa. Vähitellen huomaa, että liikunta onnistuu paremmin kuin ennen leikkausta.
Ensimmäinen kuukausi kotona
Lähde liikkeelle
Sydän toipuu ohitusleikkauksesta, ja siksi tulee muistaa muutama asia liikunnasta toipumisen aikana. Arjen toiminnot ovat parasta kuntoutusta leikkauksen jälkeen. Arki kotona on hyvä aloittaa kevyillä kotitöillä ja kevyesti liikkuen. Kehoa ja sydäntä tulee valmistaa tulevaan rasitukseen ja lähteä liikkeelle lämmitellen 5–15 minuutin ajan. Kuntopyörällä kannattaa polkea tai käydä kävelyillä useamman kerran päivässä. Vähitellen voi lisätä matkaa ja lopuksi vauhtia. Liikunnan aloittaminen lämmitellen ja päättäminen jäähdytellen tekevät liikunnasta miellyttävämpää ja lieventävät sydänlääkkeistä mm. beetasalpaajien sykkeen nousua hidastavaa vaikutusta liikunnan aikana.
Tuntemukset liikunnan aikana
Liikunnan aikana saa hengästyä kevyesti ja olo saa tuntua hieman rasittuneelta. Omat rasituksen aiheuttamat tuntemukset ovat tärkeitä mittareita sopivan liikunnan tehon löytämisessä. Apuna voi käyttää RPE-asteikkoa. Sen avulla voi arvioida, miten raskaalta liikunta tuntuu. Liikunnan teho on sopiva, jos puhuminen onnistuu puuskuttamatta eikä oireita ilmene. On hyvä muistaa, että oireet, kuten rintakipu ja hengenahdistus, eivät kuulu liikuntaan. Normaalista poikkeava väsymys tai uupumus saattavat olla merkkejä liian suuresta rasituksesta. Liikunnan aikana ja sen jälkeen tulee olla hyvä olo. Hengityksen tulee tasoittua liikunnan päätyttyä. Kehoa kuunnellen oppii liikkumaan turvallisesti ja samalla tehokkaasti.
Hengitysharjoitukset kotona
Sairaalassa oppimia hengitysharjoituksia tulee jatkaa kotona, kunnes hengitys kulkee vapaasti ja limaisuus on helpottunut. Päivittäinen liikunta tehostaa hengitystä ja keuhkojen toimintaa. Yskimistä voi helpottaa tukemalla rintakehää käsien ja tyynyn avulla.
Hyvä ryhti
Hartioiden ja rintakehän lihaksia kannattaa vetreyttää päivittäin sairaalassa annettujen voimisteluohjeiden mukaan. Leikkaushaavan kipu ja kiristyminen saattavat muuttaa ryhtiä ja siksi on hyvä tarkkailla kehon asentoa eri tilanteissa. Hartiat tulee pitää mahdollisimman rentoina ja kävellessä hakea yläraajoihin normaaleja myötäliikkeitä. Kotivoimistelu auttaa pitämään yllä ryhtiä sekä ylävartalon ja -raajojen liikkuvuutta.
Rintalastan luutuminen
Luutuminen kestää 2–3 kuukautta. Päivittäiset kevyet toiminnot, kuten ruuanlaitto, eivät häiritse luutumista. Käsien ja ylävartalon riuhtaisevia liikkeitä, äkillisiä ponnistuksia ja painavien taakkojen nostamista ja kantamista tulee välttää, jotta rintalasta saa rauhassa luutua. Ensimmäisenä kuukautena saa nostaa ja kantaa sairaalan ohjeiden mukaisia taakkoja. Kivun lisääntyminen taakkojen nostamisen yhteydessä on merkki liian suuresta rasituksesta.
Toinen kuukausi kotona
Nyt voi lisätä liikunnan tehoa. Kannattaa pyrkiä liikkumaan päivittäin 1–2 kertaa vähintään 15–45 minuuttia. Liikunta saa tuntua hieman rasittavalta tai rasittavalta. Voimistelua on hyvä jatkaa päivittäin. Nyt on sallittua nostaa ja kantaa sairaalan ohjeiden mukaisia taakkoja. Kävelyn ja kuntopyöräilyn lisäksi voi esimerkiksi sauvakävellä maltillisesti ja liikkua luonnossa. Uinnin, pyöräilyn ja reippaan sauvakävelyn aloittamista tulee odottaa rintalastan luutumiseen asti.
Kun rintalasta on luutunut
Ohitusleikkauksesta on kulunut 2–3 kuukautta ja liikunnan pitäisi tuntua selvästi helpommalta kuin kotiutuessa. Hiihto ja muut yläraajojen reippaita liikkeitä sisältävät liikuntamuodot ovat nyt sallittuja.
Tästä eteenpäin säännöllisen liikunnan tulee kuulua sepelvaltimotaudin hoitoon. Nyt kannattaa tutustua Sepelvaltimotautia sairastavan liikunta – ohjeistukseen
Tämä teksti sisältää ohjeita liikuntaan ohitusleikkauksen jälkeen ja liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen. Jos lääkäri tai fysioterapeutti on antanut erityisiä ohjeita, niitä tulee noudattaa.