Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / ATR:n salpaajan ja neprilysiinin estäjän yhdistelmä

ATR:n salpaajan ja neprilysiinin estäjän yhdistelmä

Tätä lääkeyhdistelmää käytetään vaikean sydämen vajaatoiminnan hoidossa.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 23.6.2022
Kuva: Johannes Romppanen

ATR:n salpaaja valsartaani on vanhastaan sydämen vajaatoimintaan käytetty lääke.

Neprilysiini on entsyymi, joka hajottaa elimistön vasoaktiivisia eli verisuoniin vaikuttavia valkuaisaineita (peptidejä). Nämä peptidit ovat verisuonten toiminnalle hyödyllisiä, sillä ne laajentavat verisuonia, ja elimistöstä poistuu nestettä paremmin ulos. Kun neprilysiinin toimintaa estetään, hyödyllisiä aktiivisia yhdisteitä on vaikuttamassa enemmän, ja sydämen työ kevenee. Tästä on hyötyä sydämen vajaatoiminnan hoidossa.

Saatavilla on yksi lääkevalmiste, joka sisältää ATR:n salpaaja valsartaania ja neprilysiinin estäjä sakubitriiliä. Valmisteen nimi on Entresto®. Lääke otetaan kaksi kertaa päivässä. Hoito aloitetaan pienellä annoksella, jota nostetaan suurimpaan siedettyyn annokseen. Verenpaine saattaa vähän laskea, eikä lääkitystä pitäisi aloittaa, jos yläpaine on ennen hoitoa alle 100 mmHg. Munuaisten toimintaa (S-krea) ja kaliumtasoa (S-K) seurataan tarkoin.

Entrestolla on rajoitettu erityiskorvattavuus. B-lausunto tulee olla kirjoitettu sisätautilääkärin tai kardiologin toimesta, tai vastaavissa erikoissairaanhoidon yksiköissä. Korvauksen edellytyksenä on:

  • Vajaatoiminta johtuu sydämen systolisesta vajaatoiminnasta, ja ejektiofraktio (EF-luku) on alle 35%.
  • Käytössä on jo ollut ACE:n estäjä tai ATR:n salpaaja, mutta hoitovaste ei ole ollut riittävän hyvä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi