Hyppää sisältöön

ATR:n salpaajan ja neprilysiinin estäjän yhdistelmä

Vuonna 2016 käyttöön tuli uusi sydämen vajaatoiminnan lääkehoito, joka perustuu angiotensiinireseptorin salpauksen ja neprilysiinin eston yhdistämiseen.

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.4.2016
Päivitetty 3.9.2018
Kuva: Johannes Romppanen

ATR:n salpaaja valsartaani on vanhastaan sydämen vajaatoimintaan käytetty lääke.

Neprilysiini on entsyymi, joka hajottaa elimistön vasoaktiivisia (verisuoniin vaikuttavia) valkuaisaineita eli peptidejä. Näitä ovat natriureettiset peptidit, muun muassa sydämen vajaatoiminnan diagnostiikassakin verikokeena käytetty BNP, ja eräät muut yhdisteet. Kun neprilysiinin toimintaa estetään, näitä verisuonia laajentavia ja elimistöstä nestettä poistavia yhdisteitä on aktiivisessa muodossa enemmän, ja sydämen työ kevenee. Tästä on hyötyä sydämen vajaatoiminnan hoidossa.

Entresto® on valmiste, jossa valsartaaniin on yhdistetty neprilysiinin estäjä sakubitriili. Laajan tutkimuksen mukaan Entresto-hoidossa sydänperäisiä kuolemia ja sydämen vajaatoiminnasta johtuvia sairaalahoitoja oli viidenneksen (20 %) vähemmän kuin aiemmassa parhaassa mahdollisessa hoidossa. Entresto sopii käytettäväksi siinä sydämen vajaatoiminnan alalajissa, jossa vasemman kammion supistusvoima on heikentynyt (systolinen vajaatoiminta).

Entrestolla on sairausvakuutuksen rajoitettu erityiskorvattava erikoislääkärin kirjoittaman B-lausunnon perusteella. Korvauksen edellytyksenä on:

  • vajaatoimintaan liittyy alentunut sydämen vasemman kammion ejektiofraktio (enintään 35 %) ja
  • aiempi hoito ACE:n estäjällä tai ATR:n salpaajalla ei ole tuottanut riittävää hoitovastetta.

Lue seuraavaksi