Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Gluteeniton ruokavalio voi olla sydänystävällistä

Gluteeniton ruokavalio voi olla sydänystävällistä

Sydänystävällinen ruoka auttaa sydäntautien ehkäisemisessä ja tukee sydänpotilaiden hoitoa. Gluteeniton ruokavalio voi olla sydänystävällistä, kunhan kiinnittää huomiota erityisesti kuidun saantiin.

Katri Korpunen, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 24.2.2022
Päivitetty 9.3.2022

Hoitamaton keliakia on yhdistetty kasvaneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Keliakiadiagnoosin jälkeen on siis ehdottoman tärkeää noudattaa tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota. Ehdoton gluteeniton ruokavalio on ainoa ja elinikäinen keliakian hoitomuoto. Keliaakikoilla gluteeni aiheuttaa suolinukkavaurioita ohutsuolessa, mikä haittaa ravintoaineiden imeytymistä elimistöön. Oireita ovat myös monenlaiset ruoansulatuskanavan oireet sekä ihokeliaakikoilla kutisevat rakkulat. Pahimmillaan hoitamaton keliakia voi lisätä syöpäriskiä. Jos epäilee keliakiaa, gluteenitonta ruokavaliota ei kannata aloittaa omatoimisesti, koska se vaikeuttaa keliakian diagnosointia.

Gluteeniton ei ole terveellisempi vaihtoehto

Gluteeniton ruokavalio koostuu ruoasta ja elintarvikkeista, joissa ei ole gluteenia. Gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Gluteeniton ruokavalio on kasvattanut suosiotaan viime vuosina myös trendiruokavaliona, jolloin gluteenittomuus ei ole ehdoton terveyden näkökulmasta. Tämä suosion nousu näkyy gluteenittomien tuotteiden myynnin nousussa. Gluteenitonta ruokavaliota pidetään usein terveellisempänä vaihtoehtona tavalliseen ruokavalioon verrattuna, vaikka tutkimuksien mukaan ruokavalioiden välillä ei ole todettu eroa.

THL:n ja Ruokaviraston vuoden 2021 tiedotteen mukaan gluteenittomien elintarvikkeiden ravintosisältö on lähes sama kuin tavallisten tuotteiden. Proteiinin määrä gluteenittomissa tuotteissa oli kuitenkin alhaisempaa. Tämä ei pitäisi olla ongelma, sillä FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat ruokavaliostaan runsaasti proteiinia. Kasvisruokavaliota noudattavien ja iäkkäiden kannattaa kuitenkin varmistaa riittävä proteiinin saanti.

Riittävästi kuitua gluteenittomaan ruokavalioon

Kuidulla on monia terveyshyötyjä. Kuitu pienentää veren kolesterolipitoisuutta, tasapainottaa verensokeria sekä edistää vatsan ja suoliston toimintaa. Kuidun saantisuositus on naisilla vähintään 25 grammaa ja miehillä vähintään 35 grammaa päivässä. Kuitua on runsaasti täysjyväviljatuotteissa, kasviksissa, marjoissa, hedelmissä, palkokasveissa, pähkinöissä ja siemenissä. Viljavalmisteet ovat merkittävin kuidun lähde suomalaisille. Gluteenittomien runsaskuituisten täysjyväviljatuotteiden valikoima on kuitenkin paljon pienempi tavallisiin verrattuna. Tuotteiden kuidun vähyyden takia gluteeniton ruokavalio voi viedä ruokavalion kokonaisuutta kauemmaksi sydänystävällisestä.

Leivän tai pastan väri ei kerro kuitupitoisuudesta, joten on tärkeää tarkistaa todellinen kuitupitoisuus pakkauksesta. Runsaskuituiset tuotteet sisältävät kuitua vähintään 6 grammaa/100 grammaa. Kannattaa esittää lähikaupalle toive näistä tuotteista, jos niitä ei valikoimasta vielä löydy. Jos ravintoainetaulukon lukeminen tuntuu vaivalloiselta, Sydänmerkki auttaa tuotteen valinnassa. Valitettavasti yhdelläkään gluteenittomalla leivällä ei ole vielä Sydänmerkkiä, mutta vertaile tuotteista rasvan laatua ja määrää sekä suolan, sokerin ja kuidun määrää. Myös leipomalla itse pystyy tekemään helposti hyvää sydänterveellistä leipää.

Kaupassa on tärkeää muistaa varmistaa tuotteiden gluteenittomuus pakkauksesta varsinkin kauratuotteiden kohdalla, sillä kaikki kaura ei ole keliaakikoille soveltuvaa puhdasta kauraa. Kaikkien kauratuotteiden kohdalla ei ole nimittäin huolehdittu koko tuotteen elinkaaren ajan, ettei se joudu tekemisiin gluteenia sisältävien viljojen kanssa.

Taulukko. Esimerkki miten kerätä 30 grammaa kuitua päivässä gluteenittomalla ruokavaliolla

Annos ja ruoka-aine

1,5 dl keitettyä kuitupitoista gluteenitonta pastaa
2 dl gluteenitonta kaurapuuroa
2 viipaletta runsaskuituista gluteenitonta leipää
30 g maustamattomia pähkinöitä/siemeniä
1 rkl gluteenitonta kauralesettä
6 annosta kasviksia, hedelmiä ja marjoja
– 1 dl marjoja
– 1,5 dl salaattia
– 1 tomaatti
– 1 dl pakastekasvissekoitusta
– 1 omena
– 1 appelsiini

Lähde: fineli.fi

Lue myös Vinkkejä kuidun saannin lisäämiseksi.

Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa ylimääräistä huolta

Gluteeniton ruokavalio voi käydä kukkarolle kalliimmaksi, sillä gluteenittomat tuotteet ovat yleensä hinnakkaampia kuin tavalliset. Gluteenittomat tuotteet ovat myös harvemmin tarjouksessa, ja ravintoloissakin joutuu usein maksamaan gluteenittomuuslisän. Vuonna 2019 Keliakialiiton ja Foodwestin tekemän hintaselvityksen mukaan gluteenittoman ruokavalion lisäkustannukset ovat 59 euroa kuukaudessa. Keliaakikot voivat saada harkinnanvaraista toimeentulotukea, mutta tämän myöntäminen on paikkakuntakohtaista. Myös aikaa kuluu kaupassa enemmän, koska tuotteiden gluteenittomuus pitää aina varmistaa pakkausmerkinnöistä. Tuotevalikoimakin on rajatumpi, mutta uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti. Usein gluteenittomuus ja tarjonnan soveltuvuus on jatkuvasti mielessä kaupassa, ravintolassa, matkustaessa, kyläillessä ja juhlissa. Mielessä voi pyöriä huolta muiden ymmärtäväisyydestä ja syyllisyyttä vaivaksi olosta. Jokapäiväinen huoli voi olla haitallista sekä sydänterveydelle että hyvinvoinnille yleisesti.

Gluteeniton voi olla sydänystävällistä

Gluteenittomana on mahdollista koota ruokavaliostaan sydänterveellinen kokonaisuus, vaikka haasteita voi olla hieman enemmän. Yleisesti tärkeintä on muistaa huolehtia, että ruokavalio pysyisi monipuolisena eikä se saisi olla liian suuri stressin aihe. Tähän voi mennä hetki totutellessa, mutta ajan myötä voi päästä eroon oireilusta ja löytää elämästään uudenlaista ruokailoa.

Lisätietoa keliakiasta ja gluteenittomista elintarvikkeista sekä vertaistukea löytyy Keliakialiiton sivuilta.

Sydänmerkki-sivustolta löytyy paljon gluteenittomia reseptejä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi