Siirry sisältöön

Hitaat rytmihäiriöt

Sairaalloisen hidaslyöntisyyden syyt jaetaan sinussolmukkeen vikoihin ja johtumishäiriöihin.

Mikko Syvänne
Julkaistu 13.10.2015
Päivitetty 26.6.2019
Kuva: Jarno Hämäläinen

Sydämen rytmi on liian hidas – eli voidaan puhua rytmihäiriöstä – silloin kun se ei riitä ylläpitämään riittävää verenkiertoa. Oireina esiintyy väsymystä, jaksamattomuutta, huimausta ja tajunnan menetystä. Tarkkaa rajaa sille, milloin syke on liian hidas, ei ole (ks. Sydämen normaali rytmi ja sen poikkeavuudet). Urheilijoilla leposyke voi olla jopa alle 30/min, mutta siihen ei liity oireita, ja sykkeen nousu rasituksessa on normaalia. Sattumalta todettua hidaslyöntisyyttä ei ilman hyvää syytä pidä hoitaa.

Sairaalloisen hidaslyöntisyyden (bradykardian) syyt jaetaan sinussolmukkeen vikoihin ja johtumishäiriöihin.

Sairas sinus -oireyhtymä

Sairas sinus -oireyhtymä (engl. sick sinus syndrome, SSS) johtuu sinussolmukkeen rappeutumisesta, mikä on sydänsairauteen tai ikään liittyvä muutos. Se saa kolmenlaisia muotoja, jotka voivat liittyä toisiinsa:

• pysyvästi hidas lepopulssi (sinusbradykardia)
• sinustauot
• sinussolmukkeen kyvyttömyys nopeuttaa pulssia rasituksessa tarkoituksenmukaisesti (kronotrooppinen inkompetenssi).

Leposyke voi jatkuvasti olla haitallisen hidas, esimerkiksi 40/min. Syynä voivat olla tai tilaa voivat pahentaa lääkkeet (beetasalpaajat, sykettä hidastavat kalsiuminestäjät, rytmihäiriölääkkeet) ja kilpirauhasen vajaatoiminta.

Sinustauot tarkoittavat sitä, että normaalin sykkeen aikana sinussolmuke lakkaa hetkeksi toimimasta (“pätkii”). Yli kahden sekunnin taukoja pidetään merkityksellisinä, jos niihin liittyy oireita kuten heikotusta ja huimausta. Usean sekunnin tauot johtavat tajunnan menetykseen.

Jos sinustauko kestää kauan tai solmuke lakkaa pysyvästi toimimasta, syntyy korvausrytmi huolehtimaan verenkierrosta. Tässä tilanteessa esimerkiksi eteisvärinä saattaa olla tervetullut “maailman toiseksi paras sydänrytmi”, joka säästää tahdistimen asennukselta.

Yksi sinustaukojen muoto on se, että sinusrytmin käynnistyminen viivästyy nopean rytmihäiriökohtauksen jälkeen (taky-brady-oireyhtymä). Esimerkiksi eteisvärinäkohtauksen mennessä itsestään ohi sinussolmuke “miettii” usean sekunnin ajan ennen käynnistymistään.

Vaillinaisesti toimiva sinussolmuke voi olla kyvytön lisäämään vauhtia tarkoituksenmukaisesti (“laiska sydän”). Jos syke ei ponnistellessakaan nouse kuin tasolle 70–80/min, rasituksen sieto on huonoa.

Sairas sinus -oireyhtymän diagnoosi perustuu oireisiin, EKG:hen ja tarvittaessa EKG:n pitkäaikaisrekisteröintiin (holter).

Hoidoksi riittää lievissä tapauksissa hidastavien lääkkeiden käytön välttäminen. Muuten asennetaan sydämentahdistin. Tahdistimen asennuksen jälkeen lääkkeet eivät enää pääse hidastamaan sykettä, joten esimerkiksi taky-brady-oireyhtymässä tahdistin mahdollistaa beetasalpaajan ja muiden lääkkeiden käytön nopeiden rytmihäiriöiden hoitoon.

Johtumishäiriöt

Johtumishäiriöt on kuvattu tarkemmin omassa artikkelissaan. Niistä hidaslyöntisyyttä aiheuttavat toisen ja kolmannen asteen eteis-kammiokatkokset. Lääkehoitoa ei ole, hoitona on tahdistimen asennus.

Tilaa Sydämen eteisvärinä -opas Sydänkaupasta

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset