Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sydänpotilaan koronarokotus

Sydänpotilaan koronarokotus

Tietoa rokottautumisesta ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 3.12.2021
Päivitetty 20.12.2022

Rokote suojaa rokotettua COVID-19-taudilta. Kaikki halukkaat saavat rokotteen ilmaiseksi. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Pitäisikö kaikkien sydänpotilaiden ottaa rokotus, vai onko poikkeuksia?

Kaikkien sydänpotilaiden tulisi rokottautua. Rokote ei välttämättä estä sairastumista COVID-19-infektioon, mutta se ehkäisee tutkitusti tehokkaasti vakavammalta sairastumiselta, joka voisi johtaa tehohoitoon tai kuolemaan.

Voiko rokote vaikuttaa sydänsairauteen?

Monia arveluttaa, ovatko koronarokotteet turvallisia. Koronarokotteet ovat käyneet läpi kaikki aivan samat tutkimusvaiheet kuin muutkin rokotteet ja lääkkeet.

Sydänpotilailla ei ole havaittu muista poikkeavia haittavaikutuksia, eikä mikään sydänsairaus ole este rokottautumiselle.

Entäpä mahdolliset haittavaikutukset?

Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat pistoskohdan kipu, väsymys, päänsärky ja lihassäryt. Pistospaikan kipua voi esiintyä parin päivän ajan. Haittavaikutukset ovat lyhytkestoisia, yleensä 24-48 tuntia. Kuumereaktio on merkki kehon vastustuskyvyn heräämisestä.

Haitallisin haittavaikutus on vakava allerginen reaktio. Se on osoittautunut kuitenkin hyvin harvinaiseksi, esiintyvyys on noin yhdellä kahdesta miljoonasta rokotetusta. Rokotteen hyödyt ylittävät siis moninkertaisesti mahdollisen haitan.

Onko rokotteilla yhteisvaikutuksia sydänlääkkeiden kanssa?

Mikään sydänlääkitys ei ole este rokottautumiselle. Sydänlääkkeet eivät vaikuta rokotteen tehoon, eikä rokote vaikuta sydänlääkkeisiin. Rokote pistetään kuten kaikki muutkin rokotteet, pienellä tavallisella neulalla lihakseen.

Monilla sydänpotilailla on veren hyytymistä estävä lääkitys. Tämäkään ei ole este rokottautumiselle. Pistoskohtaan lihakseen voi syntyä pieni parantuva mustelma, kuten saattaa tapahtua verikokeen otossakin, kun iho läpäistään neulalla.

Minulla on immunosupressiolääkitys sydänsiirron vuoksi. Vaikuttaako lääkitys rokotteeseen tai rokotusvasteeseen?

Elinsiirtopotilaille ei käytetä elävään heikennettyyn virukseen perustuvaa rokotetta. Tällä hetkellä koronarokotteet eivät perustu eläviin viruksiin, joten rokotteen voi ottaa. Rokotevaste eli rokotteen teho saattaa olla elinsiirtopotilailla muita huonompi, joten rokottautumisen jälkeen tulee vielä noudattaa huolellisesti yleisiä suojautumiskeinoja.

Voiko sydänsairautta sairastava tai sydänsairaan vanhemman lapsi rokottautua?

Kyllä, myös lapset voidaan rokottaa koronavirusta vastaan.

Lue lisää THL:n sivustolta.

Artikkeli rokotteesta ja sydänlihastulehdusriskistä.

Potilaiden kysymyksiä tästä aiheesta:

Koronarokotus ja tahdistin

Rokotus varjoainekuvauksen jälkeen

Rokotus ohitusleikkauksen jälkeen

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi