Hyppää sisältöön

Sydänpotilaan koronarokotus

Tietoa rokottautumisesta ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 27.5.2021
Päivitetty 12.8.2021

Rokote suojaa rokotettua COVID-19-taudilta. Pelkkä rokotteen ottaminen ei kuitenkaan vielä poista henkilöltä vastuuta jatkaa muita ehkäisytoimia. Niiden purkamiseen päästään vasta, kun rokotuskattavuus on riittävän suuri ja epidemia väistyy.

Kaikki halukkaat saavat rokotteen ilmaiseksi. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Pitäisikö kaikkien sydänpotilaiden ottaa rokotus, vai onko poikkeuksia?

Kaikkien sydänpotilaiden tulisi rokottautua. Rokote ei välttämättä estä sairastumista COVID-19-infektioon, mutta se ehkäisee tutkitusti tehokkaasti vakavammalta sairastumiselta, joka voisi johtaa tehohoitoon tai kuolemaan.

Voiko rokote vaikuttaa sydänsairauteen?

Monia arveluttaa, ovatko koronarokotteet turvallisia, koska ne on kehitetty ennätyksellisen nopeasti. Koronarokotteet ovat käyneet läpi kaikki aivan samat tutkimusvaiheet kuin muutkin rokotteet ja lääkkeet.

Sydänpotilailla ei ole havaittu muista poikkeavia haittavaikutuksia. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat pistoskohdan kipu, väsymys, päänsärky ja lihaskivut. Pistospaikan kipua voi esiintyä parin päivän ajan. Haittavaikutukset ovat lyhytkestoisia, yleensä 24-48 tuntia.

Haitallisin haittavaikutus on vakava allerginen reaktio. Se on osoittautunut kuitenkin hyvin harvinaiseksi, esiintyvyys on noin yhdellä kahdesta miljoonasta rokotetusta. Rokotteen hyödyt ylittävät siis moninkertaisesti mahdollisen haitan.

Onko rokotteilla yhteisvaikutuksia sydänlääkkeiden kanssa?

Mikään sydänlääkitys ei ole este rokottautumiselle. Sydänlääkkeet eivät vaikuta rokotteen tehoon, eikä rokote vaikuta sydänlääkkeisiin. Rokote pistetään kuten kaikki muutkin rokotteet, pienellä tavallisella neulalla lihakseen.

Monilla sydänpotilailla on veren hyytymistä estävä lääkitys. Tämäkään ei ole este rokottautumiselle. Pistoskohtaan lihakseen voi syntyä pieni parantuva mustelma, kuten saattaa tapahtua verikokeen otossakin, kun iho läpäistään neulalla.

Minulla on immunosupressiolääkitys sydänsiirron vuoksi. Vaikuttaako lääkitys rokotteeseen tai rokotusvasteeseen?

Elinsiirtopotilaille ei käytetä elävään heikennettyyn virukseen perustuvaa rokotetta. Tällä hetkellä koronarokotteet eivät perustu eläviin viruksiin, joten rokotteen voi ottaa. Rokotevaste eli rokotteen teho saattaa olla elinsiirtopotilailla muita huonompi, joten rokottautumisen jälkeen tulee vielä noudattaa huolellisesti yleisiä suojautumiskeinoja.

Voiko sydänsairautta sairastava tai sydänsairaan vanhemman lapsi rokottautua?

Kyllä, 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat lapset ja nuoret voivat rokottautua. Alle 12-vuotiaita ei vielä rokoteta, sillä tutkimukset tässä ikäryhmässä ovat vielä kesken.

 

Lue lisää THL:n sivustolta.

Potilaiden kysymyksiä tästä aiheesta:

Koronarokotus ja tahdistin

Rokotus varjoainekuvauksen jälkeen

Rokotus ohitusleikkauksen jälkeen

 

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset