Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Koronavirusrokote ja sydänlihastulehdus

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti on tavallisimmin viruksen aiheuttama sairaus, ja miehillä naisia yleisempi. Monet eri virukset voivat aiheuttaa myokardiitin. Liikunta lisää virusten aktiivisuutta sydänlihaksessa, siksi urheilun harrastaminen flunssaisena on kiellettyä. Myokardiitit ovat yleensä lieviä ja paranevat itsestään.

mRNA -tekniikkaan perustuviin rokotteisiin, joita ovat Suomessakin käytetyt Biontech-Pfizerin ja Modernan valmistamat koronarokotteet, on raportoitu liittyneen sydänlihastulehduksia.

Myokardiitin ilmaantuvuus vaihtelee hivenen eri maiden aineistoissa. Suomessa on raportoitu noin 7 tapausta/1 000 000 rokotettua. Tuoreessa tanskalaisessa tutkimuksessa tapauksia oli noin 14/1 000 000 rokotettua. Kyseessä on todennäköisesti immuunivasteeseen liittyvä reaktio, joka ilmaantuu alle viikon kuluessa rokotuksesta. Sitä esiintyy eniten nuorilla miehillä. Oireet ovat olleet lieviä.

Itse COVID-19-taudissa, erityisesti sairaalahoitoa vaativissa tapauksissa, nähdään usein sydänmerkkiaineiden nousua merkkinä sydänlihaksen vauriosta. Lisäksi COVID-19-tautiin liittyy kuolemanvaara, sekä useita pitkäaikaisongelmia kuten keuhkojen toimintahäiriötä ja long COVID -oireyhtymää.

Rokotuksiin liittyvän myokardiitin riski on vähäinen, ja rokotuksilla saavutettu hyöty on selkeästi mahdollisia haittoja suurempi.

 

Lue myös:

Sitkeä flunssa osoittautui sydänsairaudeksi

Pieni pöpö, joka laittoi maailman sekaisin

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi