Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Voiko Eliquis-lääkkeen ottaa vain kerran päivässä?

Eliquis lääkkeen annostuksen muutos: tähän asti ollut 5mgx2 päivässä.
Sairaalääkärin loppuarvio 2.11.2021:
Suositellaan pysyvä antikoagulaatiota. Huomoiden, että keuhkoemboliasta on 6 kk, hyytymistutkimuksissa ei poikkevaa, voidaan laskea Eliquis annos ad 2,5mgx2 p.o.
Matkustin Gran Canarialle 1.11. mukanani 3 kk lääkkeet 5 mg. Voinko vähentää lääkkeen käytön 1xvrk? Vai onko syötävä koko 3 kk satsi 5 mg 2xvrk?
Yritin kysyä asiaa lausunnon antaneelta lääkäriltä, mutta koska en ole enää sairaalan potilas kehoitettiin kysymään terveyskeskuslääkäriltä. Terveyskeskuksen vaihteessa oli sadan jono, joten päätin kysyä täältä.

10/11/2021

Tapsa M

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 18.11.2021

Eliquis-lääkkeen vaikutusaika on sellainen, että sitä pitää ottaa kaksi kertaa päivässä. Kerran päivässä ei ole vaihtoehto. Et siis saa muuttaa lääkitystä vain kerran päivässä otettavaksi kuten suunnittelit.

Lääke on kirjoituksen mukaan määrätty keuhkoembolian hoidoksi (5 mg kaksi kertaa päivässä) ja jatkoon pysyväksi ehkäisyksi (2,5 mg kaksi kertaa päivässä). Jos lääkitys ei ole aiheuttanut haittoja, ei liene ongelma jatkaa entisellä annoksella vielä toistaiseksi. Tilanne olisi toinen, jos lääkityksen annosvahvuutta olisi vähennetty muuttuneen terveydentilan vuoksi (esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta). Silloin olisi noudatettava pienennettyä annostusta, kuten ohjeistettu.

Veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden ottamisessa täytyy olla tarkkana, sillä virheellinen annostus voi aiheuttaa ongelmia kuten verenvuodon tai vaihtoehtoisesti veritulpan. Ongelmatilanteissa pitää aina kysyä neuvoa lääkäriltä, lääkitystä ei saa muuttaa itsenäisesti. On valitettavaa, että et yrityksistä huolimatta ole saanut vastausta kuten pitäisi. Tällä palstalla voin antaa vain yleisiä neuvoja, varsinaisia hoitolinjauksia tai tarkkoja hoito-ohjeita ei näiden julkisten tietojen valossa voi antaa. Kehoitan siksi olemaan vielä yhteydessä terveyskeskukseen, ihan senkin vuoksi että ajankohtainen lääkitys saadaan kirjattua sairauskertomukseen.

18/11/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi