Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Lautasmalli terveellisen syömisen apuna

Lautasmalli terveellisen syömisen apuna

Lautasmalli auttaa, kun haluaa, että ruokamäärät säilyvät sopivina ja terveellisen ruokavalion periaatteet toteutuvat.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 13.9.2019
Päivitetty 25.11.2024
Kuva: Anna Kara

Lautasmalli apuna aterian koostamisessa :

  • Puolet lautasesta täytetään ensin kasviksilla, tuoreilla tai kypsennetyillä
  • Neljännes täysjyväviljalisäkkeellä, perunalla tai muilla juureksilla
  • Viimeinen neljännes kasviproteiinilla tai palkokasveilla (herneet, pavut, linssit), kalalla, kanalla tai lihalla.
  • Lisänä viipale vähäsuolaista täysjyväleipää, jolla pehmeää kasvimargariinia, ja lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä. Öljypohjainen salaatinkastike sopii salaatin maustajaksi.

Laatikkoruoissa puolet lautasesta on varattu kasviksille ja puolet laatikkoruoalle. Keittoateriallakin voi hyvin nauttia annoksen kasviksia.

Aterian osien on hyvä olla vähäsuolaisia ja rasvan laadun pehmeää.

Lautanen jossa broilerikiusausta, punakaaliraastetta ja puolukkasurvosta

Pinaattikeitto jossa keitetty kananmuna, lasi maitoa ja leipä

Lautasmalli auttaa koostamaan myös lapsen aterian. Aterian eri osasten suhteet säilyvät, vain annoskoko on pienempi.

Lautasmallin avulla koottu ateria on monipuolinen, siitä saa sopivasti energiaa ja se pitää nälkää riittävän pitkään.

Terveellisen välipalan voi koostaa lautasmallia hyödyntäen.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi