Lautasmalli terveellisen syömisen apuna
Lautasmalli auttaa, kun haluaa, että ruokamäärät säilyvät sopivina ja terveellisen ruokavalion periaatteet toteutuvat.
Lautasmalli apuna aterian koostamisessa :
- Puolet lautasesta täytetään ensin kasviksilla, tuoreilla tai kypsennetyillä
- Neljännes täysjyväviljalisäkkeellä, perunalla tai muilla juureksilla
- Viimeinen neljännes kasviproteiinilla tai palkokasveilla (herneet, pavut, linssit), kalalla, kanalla tai lihalla.
- Lisänä viipale vähäsuolaista täysjyväleipää, jolla pehmeää kasvimargariinia, ja lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä. Öljypohjainen salaatinkastike sopii salaatin maustajaksi.
Laatikkoruoissa puolet lautasesta on varattu kasviksille ja puolet laatikkoruoalle. Keittoateriallakin voi hyvin nauttia annoksen kasviksia.
Aterian osien on hyvä olla vähäsuolaisia ja rasvan laadun pehmeää.
Lautasmalli auttaa koostamaan myös lapsen aterian. Aterian eri osasten suhteet säilyvät, vain annoskoko on pienempi.
Lautasmallin avulla koottu ateria on monipuolinen, siitä saa sopivasti energiaa ja se pitää nälkää riittävän pitkään.
Terveellisen välipalan voi koostaa lautasmallia hyödyntäen.