Hyppää sisältöön

Läppäviat

Sydämen läpät voivat ahtautua (stenoosi) tai vuotaa (insuffisienssi eli regurgitaatio). Joskus läppä sekä ahtautuu että vuotaa merkittävästi.

Mikko Syvänne
Julkaistu 5.9.2014
Päivitetty 5.10.2018
Kuva: Sydänliitto

Mitä tarkoittaa läppävika?

Läpän ahtautuessa sydän joutuu tekemään enemmän työtä verenkierron ylläpitämiseksi. Tätä kutsutaan painekuormitukseksi. Vian ollessa vaikea verenkierto heikkenee lisääntyneestä työstä huolimatta, mikä aiheuttaa väsyvyyttä ja jaksamattomuutta. Tällöin läppävika on jo johtanut sydämen vajaatoimintaan. Veri pakkautuu ahtautuneeseen läppään nähden verenkierron yläjuoksulle, ja kudoksiin tihkuu nestettä. Sydämen vasemman puolen vioissa nestettä kertyy keuhkoihin aiheuttaen hengenahdistusta. Oikean puolen vioissa neste näkyy ensimmäisenä alaraajoissa nilkka- ja sääriturvotuksena.

Läpän vuotaessa sydän joutuu ylimääräiseen työhön pumpatessaan jo kerran pumpatun veren uudelleen eteenpäin. Tätä kutsutaan tilavuuskuormitukseksi. Pitemmän päälle seuraukset ovat samat kuin painekuormituksessa.

Hidas vai nopea kehittyminen?

Useimmiten läppäviat kehittyvät vähitellen vuosien ja vuosikymmenien aikana. Sydän ehtii mukautua tilanteeseen, ja vika pysyy pitkään oireettomana. Eniten kuormittunut sydämen osa laajenee ja sen seinämät paksuntuvat. Ajan myötä mukautumisen mahdollisuudet ylitetään, ja sydämen pumppaustoiminta alkaa heikentyä: kehittyy sydämen vajaatoiminta, mikä on hoitamattomana läppävikojen lopputulema.

Harvemmin läppävika syntyy äkillisesti. Tällainen on esimerkiksi sydäninfarktiin liittyvä hiippaläpän tukirakenteiden vaurioitumisesta johtuva vuoto tai läppätulehduksen (endokardiitti) aiheuttama läpän rakenteiden tuhoutuminen. Oireet ovat äkilliset ja vaikeat, koska sydämellä ei ole ollut aikaa mukautua.

Aikuisten läppävikoja kuvataan alla olevissa linkeissä. Lapsena ilmenevistä synnynnäisistä sydänvioista on tietoa Sydänlapset ja -aikuiset ry:n sivuilla: http://www.sydanlapsetja-aikuiset.fi/tietoa-sydanvioista

Tilaa Endokardiitin ehkäisy -hoitokortti Sydänkaupasta Tilaa Sydänleikkauksen jälkeen -opas Sydänkaupasta

Lue seuraavaksi