Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Painoindeksi

Painoindeksi

Painoindeksiä käytetään aikuisten painon arvioimiseen terveyden näkökulmasta.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki Venla Hanska, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 6.8.2018
Päivitetty 7.12.2023

Painoindeksi on laskennallinen suure, joka kuvaa painon suhdetta pituuden neliöön. Sitä käytetään terveydenhuollossa painon luokittelun työvälineenä terveyden näkökulmasta, koska pelkkä paino ei kerro yli-, ali- tai normaalipainosta eripituisilla ihmisillä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että terveys ja hyvinvointi ovat moniulotteisia ja yksilöllisiä. Pelkkä paino, painoindeksi tai vyötärönympärys eivät kerro ihmisen terveydentilasta, mielen ja kehon hyvinvoinnista tai toimintakyvystä. Painoindeksi ei myöskään ota huomioon lihas- tai rasvakudoksen määrää. Tällöin esimerkiksi lihaksikkaan henkilön painoindeksi voi olla ylipainon puolella, vaikka kyse olisikin lihaksikkuudesta eikä suuresta rasvakudoksen määrästä.

Painoindeksiluokittelun mukainen alipaino ja ylipaino voivat lisätä erilaisia terveysongelmia. Painoindeksi on muun muassa lääketieteessä yleisesti käytössä oleva keino arvioida ylimääräisen rasvakudoksen määrää nopeasti. Painoindeksin avulla arvioidaan lihavuudesta aiheutuvien terveysongelmien riskiä, koska ylimääräinen rasvakudos on yhteydessä kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen, kohonneen verenpaineen ja nivelrikon ilmaantumiseen.

Lihavuuden ohella myös alipainoon liittyy liitännäissairauksien ja aliravitsemuksen riski. Painoon liittyvää tilannetta on hyvä arvioida yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos oma terveydentila huolettaa.

Alla olevassa taulukossa painoindeksi on luokiteltu terveyden näkökulmasta eri luokkiin. Taulukon arvot on tarkoitettu työikäisiä aikuisia koskeviksi.

Painoindeksin luokitus (Painoindeksi (BMI). Terveyskirjasto. Duodecim, 2020)

Painoindeksi (BMI, kg/m2) Painon luokitus
alle 18,5 alipaino
18,5–24,9 normaalipaino
25,0–29,9 ylipaino
30,0–34,9 lihavuus
35,0–39,9 vaikea lihavuus
40,0 tai yli sairaalloinen lihavuus

Painoindeksi soveltuu valtaosalle ihmisistä painon määrittämiseen terveyden näkökulmasta

  • Aasialaistaustaisille ylipainon alaraja on BMI 23 ja lihavuuden alaraja BMI 27,5.
  • Yli 65-vuotiaille tervettä painoa kuvaava BMI on korkeampi kuin työikäisillä: 23–29 kg/m2.

Laske painoindeksi

Laskuri soveltuu käytettäväksi aikuisväestölle, mutta ei esimerkiksi lapsille ja nuorille. Painoindeksi ei myöskään anna tietoa rasva- tai lihaskudoksen määrästä kehossa eikä se kerro suoraan mahdollisen lihavuuden terveysriskeistä. Terveysriskien kehittymiseen vaikuttaa aiemmin kuvatun ylipainon jakauman lisäksi myös esimerkiksi ikä ja perimä.

Laske painoindeksi syöttämällä tiedot alla olevaan laskuriin. Erota desimaalit pisteellä.

Anna paino kiloina kg
Anna pituus sentteinä cm
Painoindeksi on

Vyötärönympärysmitta kertoo rasvakudoksen sijainnista

Kun vyötärönympärys kasvaa, rasvaa kertyy runsaasti vatsaontelon sisään eli suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Vatsaonteloon kertyvällä rasvalla on todettu olevan selvä yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin sekä tyypin 2 diabetekseen. Se on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin lantiolle, reisiin ja ihon alle kertyvä rasva. Se on siten haitallisempaa terveydelle, mutta se myös vähenee helpommin, kun paino putoaa.

On hyvä kuitenkin muistaa, että suurentunut vyötärönympärys on yksi monista riskitekijöistä. Sairastumisriskiä arvioitaessa tulee huomioida myös kohonnut verenpaine, suurentuneet veren rasva-arvot ja häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta.

Miten vyötärönympärys mitataan?

Vyötärönympärys mitataan 1–2 cm navan yläpuolelta paljaalta iholta. Mittanauhan tulee olla vaakasuorassa eli yhtä korkealla edestä, takaa ja sivuilta. Mitattaessa painon tulee olla tasan molemmilla jaloilla. Ensin hengitetään sisään ja sitten ulos ja mittanauhan lukema katsotaan uloshengityksen lopuksi. Mittanauha ei saa mitattaessa kiristää eikä olla liian löysällä.

Taulukko. Vyötärön ympärysmitta ja lihavuuteen liittyvät terveyshaitat (Painoindeksi ja vyötärönympärys. Käypähoito -suositus. Duodecim, 2020)

Vyötärön ympärysmitta (cm) Tavoitearvo Lievä terveyshaitta Huomattava terveyshaitta
Miehet < 94 94–101 > 102
Naiset < 80 80–87 > 88
Ei lihavuuteen liittyvää sairastumisvaaraa Vältä painon nousua tai pudota painoa Painoa tulisi pudottaa. Hae terveydenhuollon ammattilaisen apua painon alentamiseen

Luvut perustuvat tuumina mitattujen vyötärönympärysten tasalukuihin 35 ja 40 tuumaa. Käytännössä suositeltavina mittoina voidaan pitää naisilla enintään 90 cm ja miehillä enintään 100 cm.

Lähde: Painoindeksi (BMI). Terveyskirjasto. Duodecim, 2020.

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi