Vaihdevuodet ja mielen hyvinvointi
Vaihdevuodet vaikuttavat myös naisen mielen hyvinvointiin.
Vaihdevuodet näkyvät myös mielen hyvinvoinnissa
Vaihdevuodet näkyvät naisen kehossa, mutta myös mielen hyvinvoinnissa. Vaihdevuosien fyysiset muutokset ilmenevät selkeämmin, mutta oma mieli ei välttämättä pysy mukana muutoksessa. Tämä voi vaikuttaa myös omaan identiteettiin ja pohdintaan: ”Kuka minä olen tämän ikäisenä naisena?”
Erilaiset mielialaoireet ovat yleisiä vaihdevuosissa olevilla naisilla, mutta kaikki eivät kuitenkaan niitä koe lainkaan. Mielialaoireet voivat esiintyä muun muassa alakuloisuutena, ärtyneisyytenä, muistamattomuutena ja ahdistuneisuutena. Masennuksen ja unettomuusoireiden välillä on olevan yhteyttä vaihdevuosissa olevilla naisilla. Usein tilanne kuitenkin palautuu, kun pahimmat vaihdevuosioireet menevät ohi.
Vaihdevuosista vaietaan helposti, oireita peitellään ja hävetäänkin. Näin vaihdevuodet voivat laskea naisen itsetuntoa ja lisätä ymmärrettävästi ahdistusta. Vaihdevuosien tuomat muutokset vaikuttavat toki etenkin naiseen itseensä, mutta hänen ympärillään oleviin ihmisiin. Kumppanin ja läheisten ihmisten antama tuki on tärkeää, mutta se edellyttää avointa keskustelua ja tiedon jakamista vaihdevuosista.
Vaihdevuodet, uudenlainen murrosvaihe
Vaihdevuodet sijoittuvat elämänkohtaan, jossa tapahtuu monenlaisia muutoksia muun muassa työelämässä, kotona ja lähipiirissä. Uudenlaiset ruuhkavuodet voivat rasittaa naista uudella tavalla. Usein työ vaatii yhä enemmän, lapset voivat olla muuttamassa kotoa ja omat vanhemmat voivat tarvita uudenlaista apua. Siihen päälle oman elämän uusi murrosvaihe, vaihdevuodet.
Vaihdevuodet tuovat elämään konkreettisesti ajatuksen siitä, että jokainen meistä vanhenee. On hyvin luonnollista, että vaihdevuosien alkaessa nainen kokee haikeuden ja luopumisen tunteita. Vaihdevuosien aikaan elämästä on usein kuitenkin vielä puolet jäljellä, mutta vaihdevuosiin voi liittyä tietynlaista elämän rajallisuuden kokemista.
Vaihdevuosien aikana on vielä hyvä mahdollisuus puuttua tiettyihin riskitekijöihin ja vaihdevuodet voivatkin kannustaa pitää itsestään parempaa huolta, myös mielen tasolla. Vaihdevuodet voidaan parhaimmillaan nähdä innostavana ja motivoivana ajankohtana. Kuitenkin on ymmärrettävää, että osa naisista voi kokea vaihdevuosioireet elämänlaatua heikentävä tekijänä.
Naisilla on helposti itselleen koviakin odotuksia ja vaatimuksia. Helposti ajatellaan, ”sitten kun” -ajatusta. Ajatellaan, että panostan omaan hyvinvointiini sitten kun lapset kasvavat, sitten kun saan paremman työpaikan, sitten kun jään eläkkeelle. Mitäpä jos panostaisit itseesi ja oman hyvinvointiisi jo tänään?
Jos vaihdevuodet ja elämä ylipäätään aiheuttaa paljon stressiä ja lisää kuormitusta, niin tällöin on hyvä pysähtyä miettimään niitä asioita, joihin voit itse vaikuttaa. Miten palautua kuormituksesta? Mitkä asiat tuottavat minulle hyvää oloa? Miten saisin vahvistettua näitä asioita omassa arjessani?
Oman ajattelun tueksi
”Voisinko hellittää jollakin osa-alueella, mikä tukisi hyvinvointiani juuri nyt?”
”Voisinko olla itselleni armollisempi juuri tässä kohtaa elämää?”
”Kuinka puhuttelisin parasta ystävääni, jolla on hankalaa vaihdevuosien kanssa? Tukisinko häntä myötätuntoisesti ja kannustavasti? Voisinko siirtää samaa ajattelua myös itseeni?”
Lue lisää:
- Mitä voi itse tehdä mielenhyvinvoinnin eteen?
- Miten hyvää mieltä voi lisätä?
- Kokeilisitko mindfulness-harjoituksia?