Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Terveellinen syöminen / 1) Uusinta tietoa kookosöljystä 2) Parhaat suomalaiset lääketieteen saitit

Olen melkein 57-vuotias nainen, muuten terve, mutta lähes 5 v. Thyroxine-kilpirauhashormonilla kilpirauhasen vajaatoiminnan takia. Minulla on suhteellisen terveelliset elämäntavat uiden 1500 m ainakin kerran viikossa ja käyttäen alkoholia hillitysti. 1) Kookosöljystä on ollut viime aikoina paljon houkuttelevaa tietoa, jossa monessa näytetään viittaavan ns. tieteellisiin tutkimuksiin. Yksi ylitse muiden oli artikkeli (http://magneettimedia.com/paheksuttu-kookosrasva-tappaa-syovan-ja-hoitaa…) jossa eräs nainen, kuulemma tohtori, kertoi antavansa yhden pari ruokalusikallista tuota öljyä päivässä iäkkäälle miehelleen, joka kärsi Alzheimerin taudista. Tohtorivaimo totesi miehensä muuttuneen ja Alzheimerin taudinoireiden lieventyneen käytön kuluessa. Swarovskin supermalli Miranda Kerr kuulemma nauttii 4 ruokalusikallista kookosöljyä päivässä mallin vartaloa ylläpitääkseen. Syön päivittäin vahvoja kalaöljykapseleita (2000 mg), mutta haluaisin niiden ohella kokeilla kookosöljyä sen väitettyjen monien terveysvaikutusten takia. Sen suuri tyydyttyneiden rasvan määrä saa minut kuitenkin epäröimään enkä halua altistaa sydäntäni tieten tahtoen tässä iässä millekään negatiiviselle. Olisiko sittenkin parasta vain käyttää kookosöljyä ulkoisesti iholle, hiuksiin ja mahdollisesti suun kurlaukseen (kuulemma ientulehduksen loitolla pitämiseksi) ? 2) Australiassa parikymmentä vuotta asuneena suomalaisena haluaisin myös tietää voisitteko suositella hyviä ja luotettavia suomalaissaitteja lääketieteen saralla suurelle yleisölle. Tiedosta kiitollisena parhain terveisin ’downunder’ista’.

19/01/2016

Allu

Vastaus

Tuija Pusa, Mikko Syvänne
Julkaistu 24.1.2016
Päivitetty 4.6.2018

Terveyden näkökulmasta kookosöljyn käytölle ei ole perusteita. Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävänä sen rasvahappokoostumus ei ole edullinen sydänterveydelle. Yksittäiset todistajanlausunnot eivät riitä tieteellisen näytön perusteiksi. Mitä lähteenä olevaan Magneettimediaan muuten tulee, Wikipedia luonnehtii sitä seuraavasti: ”Magneettimedia on uusnatsistisen Pohjoinen Perinne ry:n julkaisema verkko- ja ilmaisjakelulehti.” (ks. tarkemmin http://fi.wikipedia.org/wiki/Magneettimedia). – Supermalli varmaan tekee vartalonsa hyväksi muutakin kuin syö kookosöljyä, joten mistä perusteet, että juuri se (eikä muu ruokavalio, liikunta…) yläpitää vartaloa? Ientulehduksen osalta tärkeintä varmastikin on normaali suuhygienia. Ulkoiselle käytölle ei ole esteitä, ja suosittelemme pidättäytymään siinä.

Luotettavaa terveystietoa sydän- ja verisuonitaudeista saa luonnollisesti tältä omalta sydan.fi-sivustoltamme. Muilta aloilta voi suositella www.terveyskirjasto.fi: Duodecim-lääkäriseuran ylläpitämä, näyttöön perustuvaa tietoa terveydestä ja lääketieteestä. Ravitsemuksesta on www.ravitsemusneuvottelukunta.fi: ravitsemussuositukset ja julkaisut sekä www.syohyvaa.fi: käytännönläheistä tietoa ja artikkeleita ravitsemussuosituksista kansalaisille.

 

24/01/2016

Tuija Pusa, Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi