Hyppää sisältöön

Kysymys äitini äkkikuolemaan liittyen. Oliko taustalla kenties syy sydänperäinen äkkikuolema tai keuhkoembolia?

Toimin äitini omaishoitajana parisen vuotta. Äidilläni oli runsaasti perussairauksia kuten: sydämen vajaatoiminta, aorttaläpän ahtauma ja vuoto keskivaikeana, verenpainetauti, diabetes II, COPD sekä vuonna 2018 uusiutunut munuaissyöpä. Ensi kerran syöpä löytyi vuonna 2015, jolloin se leikattiin (kirkassoluinen, T3B). Uusiutuma ainoaan jäljellä olevaan munuaiseen vuonna 2018 ja sitä ei enää uskallettu oikeastaan lähteä operoimaan, eikä aloittamaan syöpälääkitystäkään. Seurannalla mentiin. Uusiutuma olikin sangen hidaskasvuista, kuten kontrollissa 30.12 2019 todettin. Äidilläni oli kuitenkin toistuvia hematurioita ja virtsaumpeja. Nuo hematuriat olivat ihan selkeitä ja massiivisia ja pahenivat vuoden 2019 aikana hiljalleen. Äiti sai pyelonefriitin vuoden alusta 2020. Hän toipui siitä ja kotiutui. Tulehdusarvot olivat jälleen nousussa ja kotiin määrättiin vielä tablettimuotoinen antibiootti. Tästä hän ehti nauttia vain kaksi kapselia ja sai 24.1.2020 sairaskohtauksen, korisi, kaatui lattiaan ja meni välittömästi elottomaksi. Peruselvytys, jota itse ryhdyin heti antamaan, ei auttanut. Ambulanssin viiveet olivat 20-25min meille ja heidän saapuessaan oli alkurytminä asystole. Elvyttämistä ei yritetty enää aloittakaan.

Äidillä oli todettu massiivi keuhkoembolia silloin syksyllä 2015 ensimmäisen syöpäleikkauksen jälkeen, jokin aika kotona toipumisesta. Siihen tuli pysyvä AK-lääkitys, Marevan forte. Mutta kun munuaissyöpä uusiutui ja alkoi esiintyä hematuriaa, jouduttin Marevania säätelemään moneen kertaan ja tauottamaan. Lopulta päätettiin vaihtaa Klexane, jota jouduttiin lopulta alentamaan vain 10 mg:aan. Lähtötason annos taisi olla ainakin 80mg. Myöskään syöpälääke Votrientia tai Sutentia ei uskallettu aloittaa merkittävän verenvuotoriskin vuoksi. Jatkuvat hematuriat oli syynä Klexanen annoksen laskemiseen. Lopulta katsottiin, että tuo 10mg on jo todella pieni annos äidin kokoon nähden. Hän oli siis 62-vuotias 172cm/110kg.

Tilanne on ollut itselle hyvinkin raskas ja traumaattinen, sillä olimme läpi elämän äidin kanssa erittäin läheiset ja hyvissä väleissä. Nyt sitten tuo kuolintapaus tuli hyvinkin akuutisti ja äkkiä. Olen pohtinut ja pähkäillyt, saattoiko tuo kohtaus olla sydänkohtaus, vaiko keuhkoembolian uusiutuma? Ruumiinavausta ei tehty, mutta enemmän ja vähemmän olen palannut pohtimaan tuota kuolinpäivää ja koettanut pohtia syitä ja seurauksia. Asia on myös vaivannut minua melko tavalla. Olen pohtinut mitä minä olisin voinut tehdä toisin, vaikka minulle on se sanottukin, että en mitään.

yt. Matti

03/09/2020

Matti

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 3.9.2020

Hyvä Matti,

Kerrot kysymyksessäsi hyvinkin perusteellisesti äitisi sairauksista ja tapahtumista, jotka johtivat hänen äkilliseen kuolemaansa. Kertomuksesi perusteella minulle syntyy vaikutelma, että kyseessä oli keuhkoveritulppa eli keuhkoembolia. Tämä arvio perustuu luonnollisesti täysin vain näihin tietoihin, jotka minulle kerrot.

Tiedetään, että syöpäsairauksissa veren hyytyminen muuttuu siten, että veritulppia, erityisesti jalkojen laskimoiden ja keuhkojen tulppia syntyy tavallista herkemmin. Äidilläsi oli ollutkin jo kerran aiemmin keuhkoveritulppa. Veren hyytymisjärjestelmän muutoksiin vaikuttavat syövässä kymmenet erilaiset tekijät. Joskus keuhkoveritulppa tulee jo ennen kuin syöpää on ehditty edes vielä todeta. Aktiivin syöpäsairauden aikana tulpat ovat suorastaan aika tavallisia.

Hyytymän syntymistä yritettiin estää kaikin mahdollisin keinoin. Mainitsemasi Klexane®-lääke on tässä tarkoituksessa syöpäpotilailla tavallisimmin käytetty. Valitettavasti kolikon kääntöpuolella on verenvuoto-ongelmat. Hematuria tarkoittaa verivirtsaisuutta, jolloin verenvuoto tapahtuu virtsateihin. Tilannetta yritettiin hoitaa säätämällä lääkeannosta parhaalla mahdollisella tavalla. Kun lääkettä vähennetään, lisääntyy hyytymän vaara. Tässä tilanteessa lääkeannoksen vähentäminen oli kuitenkin välttämätöntä, muutoin verenvuodot olisivat olleet hallitsemattomia.

Syöpäsairauteen liittyvät veren hyytymisongelmat olivat niin vaikeita, että tässä tilanteessa sinä et omilla toimillasi olisi voinut mitenkään estää tapahtunutta.

03/09/2020

Lue seuraavaksi