Hyppää sisältöön

Olen saanut kutsun 4.1.18 aortan tt-tutkimukseen, kun thorax-rtglääkäri oli tehnyt Meilahteen lähetteen: ”Elongoituneen thorakaaliaortan laskevan osan yläosa on aneyrysmaattisesti dilatoituneen näköinen ja sivukuvassa AP-mitta n. 5 cm. Kun kuvasarjassa vertaillaan vanhoihin kuviin niin vertailtaessa 2004 tutkimukseen näyttää dilataatio laaja-alaisemmalta kaudaalisuuntaan. Sydämen koko normaali, ei näytä muuttuneen ja vajaatoimintaa ei näy eikä pleuranestettä. Keuhkoparenkyymissä ei näy patologista. Mediastinumin leveys on ennallaan.” Kysyn, että mitä edelläkirjoitettu tarkoittaa? Olen ymmärtänyt, että epäillään rinta-aortan laajentumista? Onko edessä mahdollisesti jatkotoimia? Pikaisesta tulkinnastanne olisin todella kiitollinen, koska epätietoisuudessa on tuskallista elää. Kiitoksia jo etukäteen.

19/11/2017

Aortan kuntoon liittyvää

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.11.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjältä on otettu tavallinen rintakehän röntgenkuva eli thorax-rtg. Kuva otetaan kahdesta suunnasta, eli edestä ja sivulta. Aortta on sydämestä lähtevä päävaltimo, josta muut valtimot erkanevat. Se näkyy varjona molemmissa kuvissa, ja radiologi voi näin ollen tehdä päätelmiä suonen koosta ja muodosta. Tavallisesta röntgenkuvasta ei kuitenkaan voi varmuudella sanoa aortan läpimittaa ja tarkempia muotoja, ja siksi tehdään jatkokuvantamisena tietokonetomografia (TT-kuvaus), joka antaa paljon tarkempaa tietoa suonen tilanteesta.

Thorakaaliaorta tarkoittaa suonen rintakehän alueella kulkevaa osaa. Alkuvaiheessa suoni nousee sydämestä kohti kaulaa (”nouseva aortta”), tekee sitten käännöksen alaspäin (”aortan kaari”), ja jatkaa kulkua kohti vatsaa (”laskeva aortta”). Kun matka on jatkunut pallean alapuolelle, nimeksi muuttuu ”vatsa-aortta”. Aneurysma tarkoittaa suonen pullistumaa. Se voi olla pieni tai suuri. Dilataatio puolestaan tarkoittaa laajentumista. Kysyjä on ymmärtänyt tekstin oikein, eli tapauksessa epäillään rinta-aortan laskevan osan laajentumaa. Vasta TT-kuvaus antaa varman vastauksen kysymykseen. Kuvauksen jälkeen kirurgit arvioivat, onko pullistuma sen näköinen ja kokoinen, että suonta pitäisi korjata leikkauksella. Usein tilannetta jäädään tarkkailemaan ja seuraamaan TT-kuvauksin. Verenpaineen hoito on erittäin tärkeätä, sillä korkea paine putkistossa kuormittaa verisuonia.

24/11/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi