Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien tutkimukset / Anomaaliset sepelvaltimot

Hei,
Olen aiemmin kilpaurheillut nainen, suunnistuksessa ja puolimaratoneilla.
Havaitsin maaliskuussa, etten jaksa juosta kuin noin sata metriä ja sitten on käveltävä koska rintaani puristi. Tuntui kuin olisi ollut jarrut päällä ja hengenahdistustakin ilmeni.
Hakeuduin tutkimuksiin, ensin sydän kammiot ultrattiin. Oikea puoli normaali. Vähäinen trikuspidaalivuoto. Aorttaläppä kolmikuspinen, pitävä. Poljin rasitus EKG, siinä jonkinlaisia ST-muutoksia, sen perusteella tehtiin varjoainekuvaus, jossa havaittiin oikean sepelvaltimon puuttuvan eli koronaarianomalia. Synnynnäinen poikkeama siis. Ilmeisesti hyvin harvinaista 1-3 henkilö/10 000henkilöä. Jäljellä olevat sepelvaltimon ovat siistit ja avoimet.Kävin vielä sepelvaltimo- TT kuvauksessa, jossa ei havaittu sepelvaltimoiden olevan puristuksissa. Holter testissä ei poikkeamaa.
Lopuksi vielä sydänlihasperfuusion gammakuvaus adenosiinirasituksena, lähinnä varmistelu mielessä. Tehtiin myös  spirometria. Tuloksena hyvä perfuusio.Varsin kaikenkattavaT tutkimukset on tehty. Edelleen juoksu ei onnistu ja väsähdän fyys. rasituksesta ja lievä rintakipu on edelleen. Lisätutkimuksia ei osata suosittaa. Onko olemassa vastaus, miksi synnynnäinen koronaaripoikkavuus ilmeni vasta nyt? Se pyörii mielessä aika usein. Varsinaista diagnoosia ei ole, voiko tämä tuntemus ja fyysinen jaksaminen palautua ennalleen? Olisiko teillä kuitenkin vielä ehdottaa lisätutkimuksia? Olisipa ilo päästä taas viivalle, haastamaan itseni. Liikunta on minulle mieletön voimavara. Nyt on surullinen olo kun juoksu ei onnistu. 

18/10/2017

Sydän&sydän

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 26.10.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kertomuksen perusteella syntyy vaikutelma, että kysyjän kuvaama suorituskyvyn aleneminen ei ole sydämestä johtuvaa. Sydän on tutkittu varsin perusteellisesti, useilla ei tutkimusmenetelmillä, eikä näillä tiedoin ole syytä epäillä sydänsairautta oireen taustalla. Sepelvaltimon anomalia (synnynnäinen poikkeavuus) on eräänlainen sattumalöydös, joka on tullut esiin perusteellisissa tutkimuksissa.

Sepelvaltimoiden anomalioita on hyvin monenlaisia. Pääosa niistä on sellaisia, jotka eivät aiheuta mitään oiretta tai vaivaa ihmiselle koko elämän aikana. Tästä syystä anomalioiden esiintyvyydestäkään ei ole aivan tarkkaa tietoa. Eräässä tutkimusaineistoissa niitä esiintyi 5,6%:lla tutkitusta. Kysyjän mainitsema luku kuvaa pikemminkin vakavien, eli kuolemaan johtaneiden anomalioiden esiintyvyyttä.

Kuten todettu, sepelvaltimon anomalia voi olla sydänäkkikuoleman syynä, eritysesti nuorilla henkilöillä. Tällöin on kuitenkin ollut kyse lähes poikkeuksetta vasemman sepelvaltimon anomaliasta. Kysyjän tapauksessa tätä asiaa on selvitetty sekä koronaariangiografialla että tietokonekuvauksessa eikä tällaista ongelmaa onneksi havaittu. 

26/10/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi