Hyppää sisältöön

Aorttaläppä vaihdettu 1995.Hiihtolenkillä rintakipua mikä kesti 4-5 t.Seuraavana päivänä terv.keskus TnT 594 ja ambulanssilla sairaalaan missä
kolme päivää tutkimuksia.
Diagnoosit : 121.49 Sydäninfrakti ilman ST-nousua,Määrittämätön sepelvaltimotilanne.
120.01 Epästabiili angina ahtautunut sepelvaltimo.
171.2 Rinta-aortan aneurysma,ei mainintaa repeytymästä.
Hoitotoimet : Potilas ollut telemetriaseurannassa.Tehty sepelvaltimoiden varjoainekuvaus oikean ranteen kautta.
Sydämen ultraäänitutkimus.
Hoidon tulokset: Potilaalla ei rintakipua.Varjoainekuvauksessa todettu IM-tyyppinen suoni loppuosastaan tukossa.Tämä melko pienikaliperinen
suoni,mutta yli 2mm.
Tehty aortografia.Siinä laajentunut aortta,mutta ei dissekaatioon viittaava.
Suunnitelma : Jatkossa tulossa aortan proteesileikkaus.
Lääkkeet : DINIT ja CARTACE reseptillä.Maininta myös PRIMASPAN joka jäi ottamatta kun oli ilman reseptiä.Liekkö tarpeen ?

Puoli vuotta sitten oli kontrolli jossa nouseva aortta ST- junktiosta lähtien dilatoitunut, suurimmillaan tubulaarisen osan puolivälissä
ad 51mm.Nyt aortta hieman laajentunut (muistaakseni 52 mm),mutta ei dissekaatioon viittaava.
Hoitava lääkäri oli sitä mieltä että leikkaus heti tai lähiaikoina.
Keskustelin kotiutuksen jälkeen sydä – verisuonikirurgian ylilääkärin kanssa.Hän oli sitä mieltä että 50-55 mm laajentuman
välillä tarkkailaan miten laajentuma etenee.Voi mennä 1-5 vuotta ennen kuin leikkausta tarvitaan.
Lisäksi hän sanoi että voin elää samoin kun ennenkin.Laajentuma tulee ajan myötä eikä rasituksen määrästä.

Kysymyksiä : Miten vaarallinen laajentuma on.Voiko tulla akillistä lisälaajentumaa.Oliko infarkin syy ylirasitustila/ pieni 2mm sepelvaltimon tukos.
Viikon aikana oli 25 km kävelyä ja n.100km hiihtoa ja koko talvi 2000km.
Ymmärsinkö oikein että voin harrastaa liikuntaa yhtä paljon kuin ennenkin ja se ei nopeuta aortan laajenemista.
Paljonko aorten ad on normaalisti.

Nyt ollut reipasta kävelyä 5-10 km päivittäin.

26/04/2016

M 66

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Laajentuneen aortan leikkaushoidon tarkoitus on estää aortan äkillinen repeäminen, joka yleensä tapahtuu siten, että pienestä sisäkalvon repeämästä suonen kerrosten väliin menee paineella verta. Tämä on se sairauskertomuksessa mainittu dissekaatio. Nousevan aortan normaali läpimitta on alle 4 cm. Repeämän sattuessa keskiarvo on 5,9 cm. Yli 6 cm:n läpimitta lisää repeämän riskiä 25 %.

Leikkauksen ja sen ajankohdan päättää kirurgi. Ratkaisuun vaikuttaa leikkausriskin ja odottelun aiheuttaman riskin punnitseminen keskenään. Täysin riskitöntä vaihtoehtoa ei ole. Leikkausriskiä lisäävät ne tekniset vaikeudet, jotka liittyvät aiemman leikkauksen jälkitilaan. Kaikki tämä ei merkitse sitä, etteikö todennäköisesti leikkausta saisi tehtyä ajoissa ja menestyksellisesti.

Liikuntaa voi harrastaa kuten ennenkin. Edessä olevaan leikkaukseen on parempi mennä hyväkuntoisena. Äkillistä staattista kuormitusta tulee välttää (raskaiden esineiden nosto). Kevyillä painoilla voi ylläpitää lihaskuntoa. Renkaanvaihdot ja vähänkin raskaammat lumityöt on syytä jättää muille. Muussa hoidossa tärkeintä on verenpaineen hyvä hoito. Minimitavoite on keskimäärin alle 135/85 mmHg kotimittauksissa, mielellään alle 125/75, jos onnistuu ilman haittavaikutuksia. Beetasalpaaja on yleensä osa hoitoa, ellei sille ole esteitä.

Infarktin syynä on ilmeisimmin ollut pienen IM-suonen tukos. Sitä ei kannata jälkikäteen yrittää avata. Primaspan tai muu ASA-valmiste kuuluu lääkitykseen ehdottomasti.

28/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi