Hei
Minulla on tehty kolme sydämen ultaäänitutkimusta n 2 vuoden ajalla. Tässä ensimmäinen ja viimeisin:
1. Lausunto
Tutkimuksessa AO/LA 33/35 mm, seinämät 10-11 mm, LV 48/28 mm, LVEF 71%. Vasen kammion seinämät siistit ,ei liikehäiriöitä, globaali EF normaali. Mitraaliläppä siisti, E-aalto 0.76 , A-aalto 0.45 m/s. 3-kuspinen aorttaläppä ehjä, nouseva aortta normaali 31 mm, sydämen oikean puoli normaalikokoinen, TAPSE 18 mm, trikuspidaali-ja keuhkoläpät siistit , RV/RA 22 mmhg, sydämen lokeroissa ei ylimääräistä, ei perikardiumnestettä.
3. Lausunto
ECHO: AO 34, LA 38. LV: seinämät 9 mm, LVEDD 49 mm, EF normaali 60 %. Mitraaliläppä pitävä, E/A 1.5 ja E/e’ 5. Aorttaläppä kolmepurjeinen, ahtautumaton ja vuotamaton. Oikea kammio normaalikokoinen ja normaalisti supisteleva. TI-gradientti fysiologisesta vuodosta 21 mmHg.
Nyt huolestuin noista mittojen kasvamisesta sekä EF% laskusta. Vaikka ovatkin vielä normaaleissa rajoissa. Olen perusterve 30v mies, liikuntaa suht säännöllisesti, ei tupakkaa mutta muuta nikotiinia kyllä. Verenpaine normaali, välillä alhainen. Rytmihäiriöitä päivittäin, lähinnä lisälyöntejä. Ajoittain todella paljon ja haittaa olemista. Niihin Propral 10mg tarvittaessa. Myös tykyttelyä lähes päivittäin, tuntuu levossa kuin sydän joutuisi tekemään turhan kovasti töitä. Tuntuu rinnalla ja kaulassa, myös näkyvä syke kaulalla sekä rintalastan yläpuolella kuopassa. Muutaman kerran ollut hetkellinen todella nopea syke ja loppunut itsestään, kardiologi epäili SVT. Ajoittain myös alhaista sykettä n.40. Tällöin lähdettävä liikkeelle, jotta olo helpottuu. Lisälyönnit huolettaa myös, alkaneet myös rasituksessa tuntumaan. Viime kesänä tehty myös rasitus ekg, se normaali. Lepo EKG 11-2022 normaali myös. Kaksi enoa kuollut sydänperäisesti n.50 vuotiaina, kolmannella enolla tahdistin hidaslyöntisyyteen.
Onkohan sydän väsymässä johtuen rytmihäiriöistä/tykyttelystä? Aiemmin alkoholia sairaalloisen paljon päivittäin n.4 vuotta, nyt vajaa 2 vuotta melkein raitis.
Kiitos
10/05/2023
Aristo
Vastaus
Molemmissa lausunnoissa luetellut mittaustulokset ovat aivan normaaleja. Kun tutkitaan liikkuvaa elintä, eli sydäntä, useimpien mittausten lukuarvot eivät juuri koskaan ole identtisiä. Ei vaikka tutkimuksen suorittanut henkilö ja ultraäänilaite olisivat samat eri kerroilla.
Sydämen pumppausvoimaa kuvaava EF-luku on normaali, kun tulos on yli 50%. Näin ollen luku 60% tai 71% ovat molemmat aivan yhtä normaaleja, eikä normaaleja lukemia verrata lukuarvoina toisiinsa.
Samoin LA-mitta (left atrium eli vasen eteinen) oli ensimmäisessä tutkimuksessa 35 mm ja viimeisessä 38 mm. Tämäkin on aivan tavallista mittaustekniikkaan liittyvää vaihtelua.
Näin ollen lukuarvoja ei pidä lähteä itse vertailemaan, vaan pitää luottaa tutkimuksen tehneiden kardiologien näkemyksiin tulosten merkityksestä. Näiden mittaustulosten perusteella sydän ei ole väsymässä rytmihäiriöiden johdosta.
Mitään rakenteellista vikaa rytmihäiriöiden taustalla ei siis ole löydetty. On upeaa, että olet pystynyt vähentämään alkoholin käyttöä, mutta kannattaa vielä miettiä omien elintapojen vaikutuksia. Esimerkiksi nikotiini on verisuonille ja siten sydämelle haitallinen aine, jonka käyttö kannattaa ehdottomasti yrittää lopettaa. Joskus myös stressi lisää rytmihäiriöoireilua. Kun sydämen rytmi alkaa ryppyillä, ihminen herkistyy kuuntelemaan sen toimintaa, mikä saattaa puolestaan lisätä stressiä ja sitä kautta edelleen oireilua.
16/05/2023