Hyppää sisältöön

Herään aamulla sydämen jyskeeseen. Se tuntuu päässä asti. Minulla on todettu aortan pullistuma, vuotoa hiippa- ja aorttaläpässä. Jyskytyksen aikana sydän lyö normaalisti, mutta tuntuu kuin hyrrä pyörisi sisuksissa. Kardiologi Hyrian luennolla näytti kuvaa siitä kun veri kiertää sekaisin eteisissä, mutta syke pysyy normaalina. Kysyn kuinka kauan kyseisenlainen oire voi olla vahingoittamatta sydäntä? Minulla on lääkityksena Tamrocor Retard 100mg1x1, amlidibin 5mgx1/2+1/2, emconcor 2,5mg 1×1/2 ja Marevan 3mg.Tambocor on ollut käytössä n. 2 vuotta.

16/10/2015

Aija

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 19.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

Pelkästään tuntemusten perusteella ei voi päätellä, onko kyseessä eteisvärinä tai ylimalkaan rytmihäiriö lainkaan. Jos asia vaivaa merkittävästi ja tuntemus esiintyy aamuisin säännöllisesti, pitkäaikais-EKG:lla voi selvittää, mistä on kyse. Toisaalta kysyjällä on jo eteisvärinän estohoito ja mikä tärkeintä Marevan-hoito, joten kovin radikaalisti hoitolinjat eivät muuttuisi, mahdollisesti kuitenkin lääkkeiden annostelun osalta.

Aortan pullistumaa tai laajentumaa seurataan, ja jos suonen läpimitta ylittää tietyt mitat, harkitaan leikkaushoitoa. Leikkaushoitoon johtavat raja-arvot riippuvat pullistuman sijainnista ja tietyistä yksilöllisistä seikoista. Nousevan aortan eli aortan alkuosan laajentuma leikataan yleensä viimeistään, kun läpimitta ylittää 5,5 cm.

Läppävuotoja on kovin eriasteisia, lievimmät merkityksettömiä sivulöydöksiä ultraäänitutkimuksessa. Merkittävät aorttaläpän vuodot ja hiippaläpän vuodot leikataan tiettyjen ehtojen täyttyessä. Aorttaläpän vuoto voi johtua aortan tyven laajanemisesta, kun sinänsä normaali läppä ei riitä täyttämään suurentunutta läppäaukkoa.

19/10/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi