Hei!
Olen 31-vuotias nainen. Minulla on sydämen rytmihäiriötaipumusta, jonka olen lääkäreiden puheiden mukaan ymmärtänyt olevan lisälyöntisyyttä. Joskus tätä tuntuu rasituksessakin. Lääkäri sanoi, että vointia kannattaa tarkkailla rasituksessa. Siksi hankin Samsungin urheilukellon. Sen ohjeissa kuitenkin sanotaan, ettei sen ekg-toimintoa ole tarkoitettu henkilöille, joilla on muita rytmihäiriöitä kuin eteisvärinää. Ilmeisesti kello muodostaa virtapiirin sydämen ja molempien käsien läpi kellon kautta. Onko tällaisen toiminnon käytöstä, tai ylipäätään koko kellon käyttämisestä, siis vaaraa tai haittaa sydämelle, jos on jotain rytmihäiriöitä?
26/06/2024
Nainen, 31 v.
Vastaus
EKG eli sydänsähkökäyrä mittaa sydämestä lähteviä sähköisiä signaaleja. Tavallinen ns. 12-kanavainen EKG-laite laboratoriossa, tai mikään mukaan EKG:tä rekisteröivä laite ei lähetä sydämen suuntaan sähköä.
Laitteen ohjeissa sanotaan, ettei sen EKG-toimintoa ole tarkoitettu muille kuin vain eteisvärinää sairastaville tai sellaista epäileville. Tämä johtuu siitä, että suurin osa kuvatun kaltaisista laitteista on kehitetty tunnistamaan vain eteisvärinää. Eteisvärinässä sydämen syke on epäsäännöllinen, siksi laitteiden on se kohtalaisen helppo tunnistaa. Lisäksi eteisvärinä on tärkeä löytää ajoissa erityisesti ikääntyneillä, jotta voidaan aloittaa veren hyytymistä estävä lääkitys eteisvärinään liittyvän aivoinfarktin ehkäisemiseksi. Lisälyöntisyyden tai muiden rytmihäiriöiden diagnostiikkaan tällainen laite ei siten sovellu kovinkaan hyvin. Toki tavallista sykettä laitteet pystyvät hyvin mittaamaan.
Tällaisten älykellojen käytöstä ei ole mitään vaaraa tai haittaa sydämelle, oli rytmihäiriöitä tai ei.
27/06/2024