Hyppää sisältöön

Olen lähes 82 v. Paino 80 kg ja pituus 180 cm. Sairastan sepelvaltimotautia (3 stenttiä), ei diabeettista neuropatiaa. Vältän suolaa ja voita.

Silloin tällöin esiintyvät matalat paineet huolestuttaa. Esimerkiksi tänään aamulla makuulla n. klo 07.30 121/83 mmHg ja pulssi 65 (flimmeri ilmeisesti). Söin kunnon puuron, otin lääkkeet: B12, Bisoprolol 2,5 mg, Omnic 0,4 ja Prednisolon 5 mg. Muki maitokahvia, sänky kuntoon jne aamupuuhia, n. 45 min tietokoneella. Sitten huonompi olo. Otin nitron, ei hyvä. Makuulle ja tutut oireet alhaisesta paineesta: koko rintakehässä laaja kipu ja tunne kuin jotain sortuisi sisälläni. Verenpaine 58/33 mmHg ja pulssi 77 (flimmeri), 15 min päästä 87/43 mmHg ja pulssi 76 ja taas 15 min kuluttua 79/46 mmHg ja pulssi 73 (flimmeri). Tälläisiä lähes viikottain. Liekö merkki lähestyvästä kuolemasta?

02/04/2019

reni

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 5.2.2019

Kysyjä on kirjannut kysymykseen hyvinkin matalia verenpainelukemia. On varmasti totta, että verenpaine on laskenut, jos se on aiheuttanut tyypillisiä oireitakin. On kuitenkin hyvä myös tietää, että eteisvärinän ollessa ”päällä” automaattimittarit eivät aina anna luotettavia tuloksia.

Lääkityksestä on lueteltu osa. Jos potilaalla on eteisvärinä, pitäisi olla käytössä myös antikoagulantti (Marevan, Xarelto, Eliquis, Lixiana tai Pradaxa). Listassa on vain yksi säännöllisesti otettava sydänlääke, bisoprolol 2,5 mg. Tämän annos on niin vaatimaton, että se tuskin aiheuttaa merkittävää verenpaineen laskua.

Sen sijaan eturauhasen liikakasvuun käytössä oleva Omnic-lääke (tamsulosiini) voi aiheuttaa verenpaineen laskua ja joskus jopa pyörtymisen. Kehottaisin hakeutumaan lääkäriin, josko lääkkeestä voitaisiin luopua kokonaan ja harkita tilalle muuta vaihtoehtoa.

Nitro laajentaa verisuonia ja aiheuttaa siten myös verenpaineen laskua. Kyseisessä tapauksessa oli siis käytössä kaksi lääkeainetta, jotka molemmat laskevat verenpainetta.

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset