Hyppää sisältöön

Olen 75v.nainen. Olen jännittänyt verenpaineen mittauksia raskauksista lähtien. Kotimittarit toi aikanaan avun jännitykseen. Leikkauksissa aina normaalit paineet paitsi tulomittaus korkealla. Nyt olen alkanut eräästä tapahtumasta johtuen jännittään kotimittaustakin. Paineet on kyllä mielestäni hyvät 130-135 ja 79-88 ,mutta syke nousee aluksi jännityksestä yli sadan, mutta laskee seuraavissa mittauksissa 1-2 minuutin kuluessa tasaisesti lähelle normaalia 80,voi kyllä jäädä korkeammaksikin.

Minua ahdistaa nykykäytäntö aamuin illoin mittaus. Mittaan paineeni puolenpäivän maissa, kun olen syönyt kevyen aamiaisen ja lukenut sanomalehteä reilun tunnin. Luulisi, että tämmöinen pitäisi riittää? Jännitän myös sydän filmin ottoa, kohonnut sykehän voi antaa ihan väärää tietoa minua tuntemattomalle lääkärille. Jännitän siis kaikkea missä kohonnut syke voi haitata tulkintaa. Muuten en jännitä toimenpiteitä. Minulla ei ole muuta lääkitystä kuin mas.ahd. ja uniong ja somac 20 mg harvoin. hyvä hoitosuhde yksityiseen psykiatriin.

14/03/2021

leikkaus tulossa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.3.2021

Jännittämiseen liittyvä sydämen sykkeen kiihtyminen ei ole rytmihäiriö, vaan aivan normaali ilmiö, joka johtuu sympaattisen eli kiihdyttävän hermoston vaikutuksista. Sydänfilmissä ei siis ole muuta poikkeavaa kuin nopeahko syke, jota kutsutaan lääketieteellisellä termillä ”sinustakykardia”. Jännittämisen lisäksi sinustakykardiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi infektio (kuume), anemia tai kilpirauhasen liikatoiminta. Tulkinta ei yleensä aiheuta lääkärille ongelmia.

Verenpaineen mittaamiselle on suosituksensa, mutta niistä voi tietysti poiketa tapauskohtaisesti. Pääsääntönä on, että mittaus pitäisi suorittaa rauhallisessa tilanteessa ja istuma-asennossa. Jos kysyjä kokee parempana mitata paine vasta päivällä, tämä on aivan hyvä tapa. Kirjanpitoon kannattaa merkitä, mihin kellonaikaan mittaus on tehty. Mittauksista ei pitäisi ottaa stressiä. Jos paine on ollut hyvä, riittää kun mittauksen tekee esimerkiksi kerran kuukaudessa tai parin kuukauden välein 2-3 peräkkäisenä päivänä.

26/03/2021

Lue seuraavaksi