Hyppää sisältöön

Minulla on todettu vanhemmiten aortan koarktaatio, joka ei ole tyypillinen ahtauma vaan ikäänkuin taitettu letku. Tämä tuli esiin myöhemmällä iällä kun RR-paineen nousu alkoi. Käyn kerran vuodessa ultrassa ja laitan tähän viimmeisen saamani lausunnon, josko voisit vähän selventää, olisin kiitollinen.

ECH-tutkimuksessa LV 48 seinämät 7 ja 7, EF 60 %, ei liikehäiriöitä. AO/LAD 30/36, RV 35 apikaalisesti selvästi vasenta pienempi. TAPSE 20. E-aalto 50 A-aalto 38 e, 8.8. RV-RA-gradientti 24. IVC 14 hyvä hv. Systoolinen keuhkovaltimopaine 30 normaali. Mitraaliläpässä fysiologinensentraalinen vuoto. Aorttaläppä normaali. Supraklavikulaarisesti maksimi gradientiksi 30. Normaalikokoinen hyvin supisteleva sydän, ei vajaatoimintaa, aortan kaarelta gradientti ennallaan.

Flimmerit sain noin pari vuotta sitten, joka palautettiin normaalirytmiin sähköisesti. Lääkityksenä Pradaxi ja emcor.

Terveisin kahden terveen pojan äiti ja mummi. Ikä 60

30/03/2017

Aortan koarktaatio

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 31.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen ultraäänitutkimuksen normaaliarvot ja lyhenteiden selitykset on kerrottu sydän.fi-sivuilla, ne löytyvät otsikolla ”Sydän- ja verenkiertoelimistön tutkimukset”.

Lausunnon oleellisin osa on sen lopussa, viimeinen virke. Tässä tutkimuksen tehnyt lääkäri tekee yhteenvedon tuloksista. Kyseisessä lausunnossa todetaan, että sydämen toiminta on normaalia ja aortan kaaresta mitattu kaventumakohdan virtaus on ennallaan edelliseen tutkimukseen verrattuna eli ei ole tapahtunut kaventuman lisääntymistä. Luetelluilla lyhenteillä ja numeroilla on merkitystä vain seuraavan tutkimuksen tekevälle lääkärille. Tarvittaessa hän voi verrata mittauksissa saamiaan lukuarvoja edellisiin tutkimuksiin.

31/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset