Mihin perustatte tämän väitteen, että elimistö käyttää alusta asti rasvoja energian lähteenä? Onko terveystiedon opettajamme ja kirjamme ihan väärässä? Siellä sanotaan, että noin 45 minuutin kuluttua aletaan käyttää pääasiallisesti rasvoja. Lyhemmissä suorituksissa käytetään hiilihydraatteja.
Vastaus
Kiitos kysymyksestäsi. Tämä toteamus perustuu ihmisen elimistön normaaliin fysiologiaan. Tuo käsitys, että liikunnan on kestettävä jokin vähimmäismäärä ennen kuin rasvaa aletaan käyttää energiaksi, on virheellinen. Monet jopa liikuntaa ohjaavat uskovat virheelliseen käsitykseen. Entä tiedä, mistä tuo on tullut. Sitä saattaa ruokkia liikuntakeskusten pitkät 75 minuutin rasvanpolttojumpat, jotka tietenkin kuluttavat myös rasvaa, mutta niin tekee myös 10 minuutin liikunta ja istuminenkin. Jos mietit sitä, että istuessasi, siitä noustessasi ja rauhallisesti kävellessäsi käytät rasvaa pääasiallisena energian lähteenä, niin mitä tapahtuu, kun saman tien lähdet kävelylenkille liikkumaan. Tuleeko rasvan käyttöön energianlähteenä jostain syystä tauko? Ei. Rasvaa käytetään aina energianlähteenä suhteessa enemmän tai vähemmän, poikkeuksena nopeat, voimakkaat liikuntahetket (esim. 100 m juoksu). Suhteellisesti enemmän energianlähteenä rasva on liikunnassa, joka on alle 60 % teholla maksimista. Sitä kovempi liikunta kuluttaa suhteellisesti enemmän hiilihydraatteja. Voit katsoa vaikkapa kirjasta Liikuntalääketiede sivulla 436. Tämä kirja kuuluu mm. Kuopion lääketieteellisen tiedekunnan liikuntalääketieteen opintoihin. Toinen kirja on UKK-instituutin Kilot kuntoon, ylipainoisen liikkujan opas s.17.
Olisin kovin kiinnostunut kuulemaan, mikä kirja teillä on käytössä terveystiedossa. Aivan upeaa, jos voit opiskelijana oikoa harhakäsityksiä ja käydä opettajanne kanssa asiaa tarkemmin läpi. Näin osaltanne katkaisette vääriä käsityksiä leviämästä eteenpäin. Hyvä, että olet kiinnostunut asiasta ja terveen kriittinen.
Annukka Alapappila