Hyppää sisältöön

Hei! Olen 34v nainen. Minulla on todettu kilpirauhasen liikatoiminta 6,5 viikkoa sitten. Oireita oli jo monta kuukautta ja niistä pahin sydämen hakkaaminen ja tykytyskohtaukset joissa syke saattoi olla tasolla 150 tekemättä mitään toista tuntia. Verenpaine on ollut vain hetkittäin reilusti koholla. Tällä hetkellä yläpaine on lähes koko ajan normaali 110-120 mutta alapaine seilaa 75-100 paikkeilla, onko tämäkin kilpirauhasesta johtuvaa? Verenpaineeni on aina ollut matalan puoleinen . Lääkityksenä on tyrazol 5mg 2×2 ja propral 10mg tarvittaessa. Ongelma on se että leposykkeeni on aivan normaali 60-65 mutta heti ylösnoustessa syke nousee tasolle 110-120, jos esim siivoan se nousee 240-150. Propralia en hirveästi viitsi/voi syödä koska siitä tulee jotenkin huono olo. Onko tämä syke pidemmässä juoksussa vaarallista sydämelle? Ja onko odotettavissa että sykkeet rauhoittuvat ajan kanssa kun syön tyrazolia? Tällä hetkellä liikunta tuntuu todella pahalta enkä ole sitä jaksanut harrastaa, tuntuu että sydän tulee kurkusta ulos pienessäkin rasituksessa . Haaveilen myös toisesta lapsesta mutta kuinka kauan elimistön ja sydämen olisi hyvä levätä tälläisen jälkeen? Minulla on nyt 8kk vanha lapsi. Holter on tehty ja siinä todettu sinustakykardia ja kolme lisälyöntiä kesällä ja nyt tehtiin sydänultra jonka yhteenvedossa luki normaali löydös mutta bed side echolla lievä septumin dyssynergia mahd, mutta normaali lv systolinen funktio EF>60% mitä tämä tarkoittaa? Ja pitääkö tuosta huolestua?

10/11/2016

Tykyttää

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Sydämentykytys, nopea pulssi ja rytmihäiriöt kuuluvat kilpirauhasen liikatoiminnan oireisiin. Niiden hoito on liikatoiminnan hoito ja tulosta odottaessa beetasalpaajat yksilöllisesti annosteltuna. Pitkäaikainen hoitamaton kilpirauhasen liika- (tai vajaa-) toiminta voi aiheuttaa pysyviäkin sydänmuutoksia, mutta tämä on nykyään harvinaista. Näyttää ainakin joissain tapauksissa siltä, että sydämen ”herkistyminen” jatkuu vielä kilpirauhasarvojen normaalistuttua, mikä voi vaatia oireita lievittävää beetasalpaajahoitoa. Hyvä lopputulos on lopulta odotettavissa.

Ultraäänitutkimuksessa vasemman kammion kokonaistoiminta on normaalia. Lausunnon muotoilu ei viittaa vakuuttavaan vikaan muutenkaan. Löydöksen voi toki myöhemmin kontrolloida.

11/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset