Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Kiristys ylävartalolla ja voimakkaat sydämenlyönnit

Olen kohta 40 täyttävä, jonkin verran ylipainoinen (vatsasta) – kuitenkin periaatteessa liikunnallinen mies. Verenpaineet vaihtelevat tällä hetkellä 160-135/97-77 välillä, keskiarvion ollessa noin 142/87 (kolmen viikon omaseuranta), jonkin verran verenpaineet ovat kuitenkin koholla olleet. Syke on ollut oikeastaan aina melko matala ja nyt konttoritöissä istualtaan mitattuna keskimääräinen syke on ollut koko ajan alle 50, matalimmillaan työpäivän aikana mittaamani syke on ollut 41. Holter-tutkimuksessa (24h) alimmaksi leposykkeeksi rekisteröitiin 36 – tätä kirjoittaessa syke on 44. Viimeisen vuoden aikaan on otettu kaksi kertaa perus EKG – ja kaksi kardiologia on sydänkäyriä tutkinut, lisälyöntejä rekisteröitiin Holter-tutkimuksessa keskimääräistä vähemmän. Sukurasitetta sydän- ja verisuonitauteihin on, kolesteroli on koholla (noin 6,5) – veriarvot ovat olleet muuten hyvät, myös kilpirauhasarvot. Kortisoliarvot ovat olleet jonkin verran yli viitearvon (aamukortisoli) ja stressiä on toki taustalla. Pariin otteeseen olen tuntenut oikealla vatsassa jonkinmoisen muljahduksen, mihin on liittynyt jonkinasteinen tuntemus tajunnan heilahtelusta – itse olen noiden tuntemusten yhteydessä arvellut sen johtuvan mahdollisesti vagushermon ärsytyksestä. Refluksiakin on, vatsaportissa on todettu gastroskopiassa jonkinasteista löysyyttä ja kroonista tulehdustakin mahassa, kuitenkin lievää – röyhtäilyä ja ylävatsan turvotusta on ollut ajoittain paljon. Ylävatsa on ultrattu – siinä ei löytynyt mitään poikkeavaa.

Tällä hetkellä tunnen lähestulkoon jatkuvasti jonkinasteista puristavaa tunnetta rintakehässä, painetta niskassa ja päässä sekä myös huimausta ja puristavaa tunnetta kurkussa, istuessa/kävellessä ja liikuntaa harrastaessakin – liikuntaa harrastaessa ehkä vähemmän kuin muutoin. Tunnen sydämen lyönnit oikeastaan koko ajan (sydän lyö ikään kuin niin vahvasti, että se heilauttaa kehoa, parhaiten sykkeen ”näkee” vatsan heilahtamisena).

Niska-hartiaseudulla sekä lavan seudulla on lihasperäistä jäykkyyttä / kiristystä (mitä on hoidettu fysioterapiassa, hierojalla ja nikamakäsittelyssä) ja kaularangassa on todettu kulumaa useamman nikaman kohdalla, mahdollisesti jonkintasoisesti ahtauttavaakin, lähinnä juurikanavissa oikealla. Myös rintarangassa on todettu kulumaa nikamissa. Rankaperäiset löydökset perustuvat magneettikuviin. Hermoja on niska-hartiaseudulla todennäköisesti jonkin verran kiristyksissä, heijastekipujen tuntuessa rhomboids ja trapezius -lihasten ja kallonpohjan lihasten kohdalla, ehkä enemmän oikealla.

Periaatteessa liikunta sujuu tällä hetkellä, syke nousee hiljalleen melko kovassa rasituksessa noin 140+ tasolle – siitä ylöspäin saa sitten jo tehdä tosissaan hommia, jotta syke nousisi (maksimisyke lienee jotain 165). Syke palautuu melko nopeasti alas harjoituksen loputtua.

Rintakehällä, ylävatsalla ja päässä tuntuvat puristavat tuntemukset ovat saaneet jonkin verran aikaan ahdistavaa tunnetta, pariin kertaan on tullut ilmeisesti tällaisen ahdistavan tunteen seurauksena paniikkihäiriö-tyyppinen oireilukin (syke on noussut lähelle maksimisykettä ilman liikuntaa) ja on tuntunut kuin tajunta heittelisi – jonkinmoista epätodellista oloa on tähän myös liittynyt.

Itseäni mietityttää edelleen voisivatko oireeni kuitenkin olla sydänperäisiä esimerkiksi bradykardiasta johtuvaa oireilua tai mahdollisesti sepelvaltimoista johtuvaa? Minulle ei ole toistaiseksi tehty rasituskoetta, olisiko sellaiseen mielestäsi perusteluita? Tai mitä muita tutkimuksia voisi vielä olla perusteltua tehdä, vai olisiko tarvetta? Kiitoksia jonkinmoisista näkemyksistä.

17/10/2016

Tsemppari

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 20.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Pitkäkestoiset ylävartalon kiristystuntemukset, joihin liittyy huimausta ja epätodellista oloa, ovat klassisia lihasjännitysoireita. Kun rasituksen sieto on hyvä ja oireet pikemmin helpottavat kuin lisääntyvät rasituksessa, ei ole syytä epäillä niitä sydänperäisiksi.

Kun syke on hidas, sydän väistämättä pumppaa isomman verimäärän kerralla. Tällöin sydämen lyönnit voivat tuntua tavallista herkemmin, varsinkin kun asiaan alkaa kiinnittää huomiota. Kun sydän on tutkittu ja rakenneviat (kuten aorttaläpän vuoto) suljettu pois, eikä perussyy ole hidas rytmihäiriö vaan hyvä kunto, kyseessä ei ole sairauden vaan terveyden merkki.

20/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi