Hyppää sisältöön

Olin 4.11.2016 avosydänleikkauksessa jossa tehtiin 4 ohitusta, aortan läppä vaihdettiin laajennettiin ulosvirtauskanavaa ja pakattiin aeorysma tupakkapussiin vasemman kammion pohjalle. Sen jälkeen söin Primaspania ja Marevania verenpainelääkkeiden ja kolesterolilääkkeen lisäksi. 19.6.2017 hakeuduin Hyvinkään sairaalaan. TnI oli silloin 195 ja nousi ja 22.6 oli 2484. 25.6. tehtiin angiografia Meilahdessa ja kaksi ohitettua suonta oli 100  prosenttisesti tukossa, 2 muuta 90 prosenttisesti. Nuo kaksi saatiin auki. 27.6. TnI oli n. 900 ja nyt 31.7.vielä 605. Onko normaalia vai pitääkö olla huolissaan? Tiedon sain terveyskeskuksen hoitajalta joka vastaa Marevan lääkityksestä. Tällä hetkellä on menossa Marevan ja Brilique. Primaspan lopetettiin 25.7.2017. Sairaala käski kysyä vastaukset terveyskeskuksesta.
Lisäksi minulla on iskevä tahdistin kammiolisälyöntisyyden vuoksi asennettu syyskuussa 2014.
Seuraava kontrolli olisi vasta 6 kk kuluttua. 
Onko TnI 605 ihan ok?. 
Oireita tulee eniten levossa ja koska en saanut apua Hyvinkään sairaalasta, jonne hakeuduin kotiutuminen jälkeen vuorokauden kuluttua, sain ajan Kardiologian puolilta Meilahdesta 5.7.2017, jossa ei myöskään osattu auttaa. Normaalisti RR on 130/75, nyt jännitys todennäköisesti nostaa hieman koska 149/74. Miten nyt voisin tietää, pitääkö olla huolissaan vai onko kaikki ok?

01/08/2017

Matti

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 2.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Troponiinit ovat sydän- ja luurankolihasten rakenneproteiineja. TnI-mittaa sydänperäistä troponiinia. Terveiden ihmisten normaalin yläraja on 25 ng/l.

Pitoisuudet nousevat kun sydän on hapenpuutteessa, esimerkiksi sydäninfarktin vuoksi. Näin ilmeisesti tapahtui kysyjän tapauksessa, kun kerrotaan että ohitusleikkauksen jälkeen jouduttiin uuteen sydäntoimenpiteeseen.

TnI nousee kuitenkin myös monesta muustakin syystä, esimerkiksi sydämen vajaatoiminnassa tai nopean rytmihäiriön vuoksi. Kysymyksessä ei ole kerrottu sydämen pumppauskyvyn tilannetta, mutta merkittävät sydänsairaudet huomioiden on hyvinkin mahdollista, että potilaalla on myös sydämen vajaatoiminta. Lisäksi pitoisuudet ovat koholla munuaisten vajaatoimintapotilailla. Munuaisten toimintaa kuvaa laboratoriotuloksissa kreatiniini-arvo (lyhenne S-krea).

Troponiini mitataan yleensä päivystyksellisessä tilanteessa. Kohonnut troponiini laskee tapahtuman jälkeen jo 3-10 päivän kuluessa normaaliksi tai lähtötasoon. Tästä syystä tätä koetta ei käytetä rutiininomaisessa seurannassa polikliinisillä potilailla. Herääkin kysymys, miksi TnI oli ylipäätään mitattu vielä kuukausi akuutin tapahtuman jälkeen? Kaikkia tutkimustuloksia ei tässä ole käytettävissä, mutta arvelen, että kiinnostuksen syy saattaisi löytyä edellä mainitsemistani seikoista, sydämen ja munuaisten vajaatoiminnasta. Tulkinnassa lääkärin onkin tukeuduttava potilaan kokonaisvaltaiseen arviointiin, ja jos troponiini on kroonisesti koholla, sen muutoksiin eri tilanteissa.

02/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi