Hyppää sisältöön

Hei! Korkea hemoglobiini on ilmeisesti periytyvää? Isäni puolelta korkeaa hemoglobiinia esiintyy runsaasti ja sukulaiseni luovuttaakin säännöllisesti arvojen laskemiseksi. Toki hyötyjä on kun liikunta luonnistuu erittäin hyvin, mutta tiedustelisin nyt haittoja? Terveystarkastuksissa on puhuttu korkeasta hemoglobiinistani mutta vain positiiviseen sävyyn. Kannattaisiko minun laskea hemoglobiinia luovuttamalla verta? Minkälaisia negatiivisia vaikutuksia korkea hemoglobiini voi aiheuttaa? Minulla on rytmihäiriöitä ja sydämentykytyksiä. Voiko korkea hemoglobiini vaikuttaa näihin? Olen 17-vuotias ja harrastan liikuntaa säännöllisesti. Verenpaine hiukan koholla. Kiitos jo etukäteen!

16/01/2017

Hemoglobiinista

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 19.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Korkea hemoglobiini ei yleensä ole haitallista, eikä sitä tarvitse lähteä laskemaan verta luovuttamalla. On eri asia, haluaako muutoin auttaa lähimmäisiään tällä hienolla eleellä.

Hemoglobiinitaso ei vaikuta rytmihäiriöherkkyyteen, kuten sydämen tykytystuntemuksiin, joten verenluovutuksella tuskin on vaikutusta tähän oireeseen. Tunnetaan myös verisairaus (polysytemia vera), johon liittyy erityisen korkea hemoglobiinitaso. Vaikka kyseisessä tapauksessa ei kerrotakaan varsinaista hemoglobiinitasoa, sairaudesta tuskin on kysymys kun koko suvulla on sama ominaisuus.  

19/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi