Hyppää sisältöön

Olen yrittänyt saada trigyly-arvoja alas vuoden ajan. Ongelma on, että Lipantyl tai statiinit eivät ole toimineet. Ravintoterapeutti ei löytänyt ruokavaliosta muuta korjattavaa kuin lisätä kauraleipää.

Treenaan aerobista liikuntaa 3-4 kertaa viikossa 90-140 minuuttia kerrallaan (juoksu, ylämäkijuoksu, sauvakävely, kuntopiiri, kahvakuula). Olen välttänyt yli 10 % lihatuotteita. Juustoista olen luopunut kokonaan. Alkoholia menee noin 6 annosta kuivana valkkarina kuussa.

Syön lääkityksenä Lipantyliä ja omatoimisesti apteekin vahvaa Omega3:a sekä Kamelina-öljyä aamusmoothien joukossa.

Aion nyt jättää rahkat pois kokonaan (olen käyttänyt 0,2 % rasvaisia smoothiessa) ja siirtyä sitä myöten myös kokonaan lihattomaan/maidottomaan diettiin. Kalaa lisään annoksiin 2krt/viikko.

En löydä oikein apua mistään. Olen kysellyt sisätautilääkäriltä, mutta hän ei uskonut elämäntapojeni olevan mitä on ja epäili, etten syö lääkkeitäni. Ymmärrettävää, kun triglyt ovat 12,43.

Hassua sinällänsä, niin kun EN syönyt lääkkeitä (fibratteja tai statiineja), triglyseridit olivat > 6.22 2 mmol/l. Nyt lääkkeiden kanssa (statiinit toukokuuhun asti ja fibraatit sen jälkeen, tulos sama), triglyseridit > 12.43 1.7 mmol/l.

Olisin tosi kiitollinen, jos ottaisitte kantaa siihen, mitä minä voin seuraavaksi yrittää? Tosiaan kasvisruokavalio alkoi tänä aamuna ja pienten lasten isänä en voi olla piittaamatta näistä arvoista.

Koen itse, että lääkäri toisensa jälkeen on nostanut kädet pystyyn ja törkännyt vastuun seuraavalle spesialistille. Toki jokainen kantaa itse vastuun itsestään, mutta arvostaisin tosi kovasti, jos saisin ohjeistusta siihen, miten voisin tehdä asioita vielä toisin.

25/07/2018

Mies 40v

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Kysyjä kertoo veren rasva-arvoista, jotka ovat selvästi poikkeavat. Kysymyksessä kuvataan kuitenkin varsin terveelliset elintavat, ravitsemusterapeuttikaan ei ollut löytänyt ruokavaliosta suurempia virheitä kuin kuidun lisäämisen. Herää siis kysymys, josko kyseessä olisi periytyvä tilanne. Asiaa voisi yrittää selvittää piirtämällä sukupuu. Tiedolla on merkitystä myös kysyjän lapsille, joille voidaan tarvittaessa aloittaa ruokavaliohoito jo lapsuudessa.

Elintavat lienevät pääosin kunnossa. Kun triglyseriditaso on näin korkea, ruokavalion tulisi olla lähes rasvaton. Alkoholin käytön joutuu lopettamaan kokonaan. Korkeaa triglyseriditasoa voi yrittää laskea lisäämällä ruokavalioon vielä enemmän kalaa ja vähentämällä vähäkuituisten hiilihydraattien (sokerin) käyttöä. Jos on ylipainoa, pitäisi yrittää laihduttaa. Liikuntaa tulee jo harrastettua useita kertoja viikossa, mutta voisiko kestävyysliikuntaa vielä vähän lisätä? Tupakoinnista ei mainita, mutta savuttomuus lienee itsestään selvää.

Onkohan 6.2. ja 17.7. otetut verikokeet tutkittu eri laboratorioissa? Tai ainakin menetelmä saattaa olla vaihtunut, sillä triglyseridituloksen viiteraja on mittauksissa eri. Tulos on myös ilmoitettu eri tavalla. Molemmissa tuloksissa on edessä > eli suurempi kuin merkki. Tämä tarkoittaa sitä, että mittaustulos on suurempi kuin laboratorion suurin ilmoittama numeraalinen tulos. Näin ollen e.m. mittaukset eivät olisi yksiselitteisesti vertailukelpoisia.

Koska ongelmana on ensisijaisesti korkea triglyseriditaso, lääkehoito olisi fibraatti. Kysyjällä käytössä oleva Lipanthyl kuuluu tähän ryhmään. Korkea veren triglyseriditaso on ainoa tilanne, jonka hoidoksi voidaan yrittää myös omega-3-valmisteita. Annosten tulee olla suuria, 2-4 g vuorokaudessa, ja erikoislääkärin aloittamana.

31/07/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset