Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Kortisoonin vaikutusmekanismit

Voisiko joku ystävällisesti selittää kortisonin vaikutusmekanismin? Sitähän käytetään mm sydänsarkoidoosin hoitoon. Haitat on aika monipuoliset, pääsäsrky, vapina, heikotus, unettomuus, kuin superkiihtynyt tila, vyötärön ympäryksen kasvu, vaikka paino ei kohoiskaan, kuukasvot ja lukematon määrä muuta. Auttaisi, jos ymmärtäisi kortisonin vaikutustavasta muutakin kuin lisämunuaisen erittämä hormooni. Mitkä vaikutukset pysyy, mitkä pahenee laskuvaiheessa? Tutkittu ja koettu lääke, mutta heikosti tiedotettu potilaalle.

Olenko zombi loppuelämäni?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.5.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kortisoni on yleisnimitys tietyille lisämunuaisen kuorikerroksen erittämille hormoneille, joista tärkein on kortisoli eli hydrokortisoni (kortisoni on sen aineenvaihduntatuote). Myös synteettisiä, lääkkeinä käytettyjä johdoksia, kuten prednisonia ja prednisolonia, kutsutaan usein epätäsmällisesti kortisoniksi. Käytän tässä näistä kaikista nimitystä kortisoni. Sillä on elimistön normaalitoiminnassa monia tärkeitä vaikutuksia sokeri-, rasva- ja proteiiniaineenvaihduntaan, suolojen ja veden aiheenvaihduntaan, kalsiumin aineenvaihduntaan ja luustoon sekä verisoluihin.

Kortisonia lääkkeenä käytettäessä hyödynnetään sen tulehdusta hillitsevää vaikutusta mm. reuma- ja autoimmuunisairauksissa ja sarkoidoosissa sekä elinsiirtojen jälkeen hylkimisreaktion estossa.

Valitettavasti kortisonilla on paljon haittoja. Kysymyksessä lueteltujen lisäksi voi mainita verenpaineen nousun, diabeteksen puhkeamisen, kaliumarvon laskun, luuston haurastumisen, ruoansulatuskanavan haavaumat ja mielenterveyden häiriöt. Siksi lääkettä käytetään vain vakaviin sairauksiin (jollainen sydänsarkoidoosi on). Haitat ovat suorassa suhteessa annokseen ja hoidon kestoon. Hoito aloitetaan yleensä suurilla annoksilla siten, että saadaan hoitovaste, ja sitten annosta vähennetään harkitusti. Hankalien haittojen ilmetessä käytetään vaihtoehtoisia tulehdusta hillitseviä hoitoja, mutta nekään eivät ikävä kyllä ole haitattomia.

Pitkäkestoisen, suuriannoksisen hoidon haitoista ehkä pysyvin on osteoporoosi (luuston haurastuninen), minkä vuoksi usein rinnalla käytetään tätä ehkäisevää lääkettä. Myös vartalon iholle tulevat punertavat juovat (striat) voivat jäädä pysyviksi. Aineenvaihdunnan haitat kuten verensokerin kohoaminen ja suolatasapainon häiriöt sekä psyykkiset vaikutukset ovat tilapäisiä.

Toisaalta on todettava, että haitat voivat jäädä vähäisiksikin, jos suurista annoksista päästään nopeasti eroon. Esimerkiksi astman pahenemisvaiheissa otetut lyhyet kuurit eivät jätä pysyviä haittoja.

28/05/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi