Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kylmäpuristettu vai tavallinen rypsiöljy

Onko kylmäpuristettu rypsiöljy terveellisempää kuin ei-kylmäpuristettu? Ystäväni sanoi, että tavallista rypsiöljyä ei pitäisi käyttää, koska se on liian prosessoitua.

26/09/2022

Minna

Vastaus

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 26.9.2022

Kylmäpuristetun ja ei-kylmäpuristetun rypsiöljyn välillä ei käytännössä ole merkityksellisiä eroja terveyden kannalta. Niissä on samanlainen rasvahappokoostumus sekä vitamiinien määrä.

Kylmäpuristetut öljyt eivät kestä kuumennusta yhtä hyvin kuin tavalliset öljyt, joten niitä ei kannata käyttää paistorasvana. Niissä on jäljellä tavallista öljyä enemmän kasvin luontaisia yhdisteitä, muun muassa maku- ja väriaineita, jotka nopeuttavat öljyn härskiintymistä.

Ero näiden öljyjen valmistuksessa eli prosessoinnissa on se, että kylmäpuristettu öljy on saatu kasvin siemenistä hellävaraisemmin keinoin kuin tavallisessa öljyssä. Se ei kuitenkaan tarkoita eroa terveellisyydessä.

26/09/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi