Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Kylmäpuristetun rypsiöljyn kuumentaminen

Kylmäpuristetun rypsiöljyn kuumentamisesta on kahdenlaista tietoa. Pullon kyljessä lukee, että se kestää kuumentamista ja sopii ruoanlaittoon.
Ravintotieteilijät ainakin jotkut heistä väittävät että kuumentaminen on vaarallista. Uskallanko käyttää edelleen?

mami

Vastaus

Tuija Pusa
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kylmäpuristetut rypsiöljyt soveltuvat kaikkeen ruoanlaittoon, myös paistamiseen, vaikka niiden savuamispiste on hieman alhaisempi kuin puhdistetun rypsiöljyn. Millä tahansa rasvalla paistettaessa täytyy huolehtia siitä, että öljy ei pääse kuumentumaan liikaa eli savuamaan. Uunikypsennyksessä, leivonnassa ja kastikkeiden valmistuksessa lämpötilat ovat joka tapauksessa pienempiä kuin pannulla paistamisessa.

Kylmäpuristetun rypsiöljyn ominaisuudet säilyvät paremmin, kun öljy käytetään kuumentamattomana, esimerkiksi salaatinkastikkeessa. Kuumentaminen ei kuitenkaan muuta sitä epäterveelliseksi.

Tuija Pusa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi