Kylmäpuristetun rypsiöljyn kuumentamisesta on kahdenlaista tietoa. Pullon kyljessä lukee, että se kestää kuumentamista ja sopii ruoanlaittoon.
Ravintotieteilijät ainakin jotkut heistä väittävät että kuumentaminen on vaarallista. Uskallanko käyttää edelleen?
mami
Vastaus
Kylmäpuristetut rypsiöljyt soveltuvat kaikkeen ruoanlaittoon, myös paistamiseen, vaikka niiden savuamispiste on hieman alhaisempi kuin puhdistetun rypsiöljyn. Millä tahansa rasvalla paistettaessa täytyy huolehtia siitä, että öljy ei pääse kuumentumaan liikaa eli savuamaan. Uunikypsennyksessä, leivonnassa ja kastikkeiden valmistuksessa lämpötilat ovat joka tapauksessa pienempiä kuin pannulla paistamisessa.
Kylmäpuristetun rypsiöljyn ominaisuudet säilyvät paremmin, kun öljy käytetään kuumentamattomana, esimerkiksi salaatinkastikkeessa. Kuumentaminen ei kuitenkaan muuta sitä epäterveelliseksi.
Tuija Pusa