Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Lääkkeiden yhteensopivuus

Olen 67-vuotias nainen, sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa ja eteisvärinää. Minulla on rytmihäiriöitä ja huimausta, väsymystä. Kysyisin lääkkeitteni yhteensopivuutta luettuani Thyroxin-pakkausselosteen, jossa mainitaan sen haittavaikutusten voivan olla jopa hengenvaarallisia sydänsairaalle. Muut lääkkeeni ovat Emconcor ja Marevan, ja niistäkin ko. selosteessa varoitetaan. Myös mitraaliläppävuoto on todettu ja on seurannassa. Kun sanotaan, etteivät lisälyönnit ole vaarallisia terveessä sydämessä, miten mahtaa olla tapauksessani?
Lopuksi lämpimät kiitokset tästä loistavasta palvelusta ja hyvistä asiantuntijaneuvoista!

23/04/2015

Mummeli

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 27.4.2015
Päivitetty 4.6.2018

1. Thyroxin on luonnollista kilpirauhashormonia, jota käytetään kilpirauhasen vajaatoiminnassa korvaamaan taudin aiheuttamaa puutosta. Oikein toteutettuna tällaiseen hoitoon ei liity haittoja. Hoitamaton kilpirauhashormonin puute sen sijaan on haitallista monin tavoin, myös sydämelle. Hiljattain on kylläkin saatu esimerkkejä siitä, että kun ns. vaihtoehtolääkärit antavat aiheettomasti kilpirauhashormoneja potilaille, joilla ei ole vajaatoimintaa, saadaan aikaan kilpirauhasen liikatoimintaan eli ”kilpirauhasmyrkytykseen” liittyviä haittoja, mm. vakavia sydämen rytmihäiriöitä.

2. Lisälyönnit ovat sydämen normaalin rytmin (tai vallitsevan poikkeavan rytmin) sekaan tulevia ennenaikaisia ja ylimääräisiä lyöntejä, joiden lähtökohta voi olla eteisissä, kammoissa tai näiden raja-alueella. Eteisvärinässä, kuten kysyjällä, eteisperäisiä lisälyöntejä ei voi olla, koska eteisten sähköinen toiminta on kauttaaltaan poikkeavaa, tavallaan ”pelkkiä lisälyöntejä”, joskaan tällaista ilmaisua ei ole tarkoituksenmukaista käyttää. Eteisvärinässä voi esiintyä kammioperäisiä lisälyöntejä. Niitä on mahdotonta itse havaita muutenkin epäsäännöllisen rytmin joukosta, mutta EKG:ssa niitä voidaan todeta. Niillä ei ole muuta merkitystä kuin olla yhtenä sydänsairauden ilmentymänä.

27/04/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi